Nieuwe data 75 jaar bevrijding

Op 8 mei 1945 reden de Canadese troepen over de Rijksweg door ’t Zand richting de marinestad Den Helder. Langs de hele route vanaf Alkmaar stonden massa’s mensen om de bevrijders te begroeten. Ook in ’t Zand: een serie foto’s, gemaakt door hoofd der school meester Adriaan Kager, geeft een beeld van de doortocht. Deze foto’s zijn teruggevonden in het fotoarchief van Nic Tesselaar. Op 28 en 29 augustus werd de bevrijding in ’t Zand uitgebreid gevierd.

De foto’s zijn nu te zien op www.tzand.info –> ’t Zand –> Door de tijd heen.  (klik hier)

 

Voor de 2e maal zien wij ons genoodzaakt onze festiviteiten rondom 75 jaar Bevrijding in ’t Zand uit te stellen. De maatregelen van de regering in verband met het coronavirus laten ons geen andere keus.

Wij vinden echter dat van uitstel geen afstel mag komen.

Daarom heeft het voorbereidend comité besloten om de viering door te schuiven naar volgend jaar. Op 7, 8 en 9 mei 2021 vieren wij dan 75+1 jaar Vrijheid in ’t Zand.

Wij komen tegen die tijd weer uitgebreid in het nieuws.

Wel willen wij iedereen in ons dorp vragen om vrijdag 8 mei a.s., op onze bevrijdingsdag,  de vlag uit te steken. Dan is toch nog een beetje feest.

 

Deze week is in ’t Zand e.o. op elk huisadres een envelop met 3 ansichtkaarten bezorgd: een cadeautje van het organiserend comité voor u. Op de ansichtkaarten zijn enkele bewerkte foto’s uit de reeks die meester Adriaan Kager maakte op de bewuste 8e mei in 1945. Wij hopen dat u het presentje op prijs stelt.

 

U begrijpt, dat wij het erg betreuren, dat het herdenken en vieren dit jaar niet door kan gaan, maar er zijn nu ernstiger zaken aan de hand.

Wij hopen, dat u allen gezond blijft en dat er snel wat verlichting van de maatregelen zal komen.

Tot volgend jaar.

P.S. Heeft u zelf nog foto’s, krantenartikelen, etc. thuis uit de oorlogs/bevrijdingstijd dan houden wij ons aanbevolen. U kunt in dat geval contact opnemen met Adri de Wit, tel. 0224-593223 of Dirk Smit, tel. 0224-591359.

Het comité 75 Jaar Vrijheid ’t Zand is een samenwerking van Dorpsraad, Ouderen Vereniging Zijpe, WBO, Bevrijdingsfestival, Oranjecomité, de Zonnebloem, St. Stimulering Dorpsactiviteiten, basisschool Zandhope, St. Jozefbasisschool, kerkbestuur O.L.V. Visitatie, Zakenclub, Stichting De Sportvriend.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info