20 maart verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschap

Woensdag 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap. Er zijn in elke dorpskern van gemeente Schagen stembureaus te vinden. Binnenkort ontvangen de inwoners van gemeente Schagen de stempassen in huis, plus een lijst met partijen en verkiesbare personen. “Op 20 maart kiezen we wie namens ons in het bestuur van Provincie Noord-Holland en bij het Waterschap Hollands-Noorderkwartier mag plaatsnemen om uw belangen te vertegenwoordigen. Dat is ons democratisch recht,” legt burgemeester Marjan van Kampen uit. “Dit jaar is het 100 jaar geleden dat mannen én vrouwen het actief kiesrecht kregen en voortaan hun stem mochten uitbrengen bij verkiezingen. Dit laten wij natuurlijk niet aan ons voorbij gaan. In september van dit jaar organiseren wij een moment om dit te vieren. ”

Experiment centraal tellen van stemmen
Gemeente Schagen doet dit jaar mee aan een experiment met het centraal tellen van de stembiljetten. Doel van het centraal tellen van stemmen is het telproces efficiënter, betrouwbaarder, transparanter en dus beter controleerbaar te maken. Op de dag van de verkiezingen wordt er op elk stembureaus alleen op lijstniveau geteld. Een dag later wordt op een centrale plaats, met een ‘verse’ ploeg tellers, de stemmen geteld die op de afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht. Dit centraal tellen wordt in het dorpshuis Waarland, Kerkstraat 63, in Waarland gedaan en is openbaar. Burgemeester Van Kampen: “Hiermee wordt het aantal fouten gereduceerd en de kans om een verzoek tot hertelling verkleind.”

Tellers gezocht voor het centraal stemmen op 21 maart
Voor dit experiment zoekt gemeente Schagen nog tellers. Inwoners die hier aan mee willen werken kunnen zich opgeven via https://www.driessen.nl/vacatures/stemmentellers-schagen-mv-9017

Vindt uw politieke match op stemwijzer.nl
Voor wie nog geen idee heeft op wie hij of zij wilt stemmen op 20 maart, is een StemWijzer ontwikkeld. Na het invullen van de StemWijzer ziet men meteen welke politieke partij het meest met hen mening matcht.

Meer informatie
Meer informatie over de verkiezingen en veelgestelde vragen staan op www.schagen.nl/verkiezingen.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info