21 maart: twee keer stemmen én Paasvee

‘Vind je politieke match op stemwijzer.nl’ Onder dat motto lanceert gemeente Schagen de StemWijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen. Inwoners die nog geen idee hebben op wie ze gaan stemmen, zien na het invullen van de StemWijzer welke politieke partij het meest met hun eigen mening overeen komt.

Burgemeester Marjan van Kampen: “De verkiezingen zijn het feest van de democratie. Op die dag mogen inwoners stemmen en op deze manier van zich laten horen. Hun stem bepaalt mede wie er straks in de gemeenteraad zit. Het is dus belangrijk om te gaan stemmen.” De StemWijzer is op maat gemaakt voor inwoners van de gemeente Schagen. De stellingen die er in staan, gaan onder andere over muziekles voor alle kinderen, een vaste brug bij Burgerbrug, wel of geen nieuw groot parkeerterrein in Callantsoog en het wel of niet autovrij maken van de binnenstad van Schagen. De stellingen komen uit de verkiezingsprogramma’s van de verschillende politieke partijen die aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen.

StemWijzer én verkiezingsapp

Behalve een StemWijzer heeft de gemeente Schagen ook een verkiezingsapp gemaakt: Schagen kiest. “We vinden het belangrijk dat iedereen die mag stemmen ook kán stemmen,” aldus Van Kampen. “Daarom hebben we een verkiezingsapp gemaakt waarin allerlei informatie te vinden is over de verkiezingen: bijvoorbeeld waar en hoe je kunt stemmen, hoe je toch jouw stemt kunt uitbrengen als je zelf niet kunt stemmen, welke partijen meedoen en wat hun verkiezingsprogramma’s zijn. Nieuw dit jaar is onze mobiele stembus. Een bus die door de gemeente rijdt en waar inwoners kunnen stemmen.”

Inwoners kunnen de verkiezingsapp ‘Schagen kiest’ gratis downloaden in de App Store en Google Play. De StemWijzer is door ProDemos gemaakt. Inwoners kunnen hem invullen via https://schagen.stemwijzer.nl. Ook op www.schagen.nl/verkiezingen is allerlei informatie te vinden over de verkiezingen. Daarnaast publiceert de gemeente in het Schager Weekblad de komende weken informatie over de verkiezingen en de StemWijzer.

 

21 maart: twee keer stemmen én Paasvee

Behalve dat op 21 maart gemeenteraadsverkiezingen zijn, is er ook een referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Deze wet wordt ook wel de sleepwet genoemd. Je mag die dag daarom twee keer je stem uitbrengen: op iemand voor de gemeenteraad én of je het wel of niet eens bent met de Wiv. En dan is het 21 maart óók nog Paasvee in het centrum van Schagen. Het belooft dus een gezellig drukke dag te worden!

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info