4 en 5 mei in gemeente Schagen

De herdenkingen bij de herdenkingsmonumenten op 4 mei en de festiviteiten op 5 mei in Schagen krijgen ook dit jaar een andere invulling. We herdenken en blijven thuis, maar hopelijk toch een beetje samen. Aan de inwoners van Schagen wordt gevraagd niet samen te komen bij de herdenkingsmonumenten om 20.00 uur.\

Als alternatief voor de herdenkingen op 4 mei en vieringen op 5 mei heeft het Herdenkingscomité ’40-’45 Schagen, in samenwerking met Noordkop Centraal, een speciaal online programma samengesteld.

Programma 4 mei
Het staat inwoners vrij om bloemen te leggen bij de verschillende oorlogsmonumenten. Meer dan 75 jaar geleden is de Tweede Wereldoorlog beëindigd. Dit zou ook dit jaar samen herdacht en gevierd worden. Door corona kunnen geen bijeenkomsten plaatsvinden. We kunnen desondanks apart van elkaar vieren dat we al die jaren in vrijheid mogen leven. Dat kunnen we omdat er, ook in Schagen, mensen hun leven hebben gegeven voor die vrijheid. De verhalen van die mensen en de daarbij behorende monumenten in de gemeente Schagen, zijn in een film vastgelegd. Zodat deze nooit worden vergeten. De film wordt op 4 mei op Noordkop Centraal om 20.04 uur uitgezonden. De 4 mei herdenking van het Herdenkingscomité ’40-‘45 is dit jaar te volgen via Noordkop Centraal TV vanaf 19.15 uur.
De herdenkingsrede wordt uitgesproken door Dhr. Bob Deen, Senior onderzoeker, coördinator Rusland en Oost-Europa Centrum van het Clingendael Instituut.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Klezmer orkest ‘Klez & Zo met Yole Habers (fluit), Pim de Voogt (klarinet en basklarinet), Noor Hartsuijker (viool), Emmy van Houten (accordeon) en Ton Döpp (contrabas). En de voordrachten van gedichten wordt verzorgd door OZOS. (Ziggo kanaal 40) (KPN, XS4ALL, Telfort kanaal 1422)

Op www.schagen.nl staat op 4 mei een woord van de burgemeester en films over de betekenis van de oorlogsmonumenten in dorpen en stad van gemeente Schagen.

Programma 5 mei
Wij staan dit jaar stil bij onze vrijheid met een interactief & online programma. De interactieve poster van het Herdenkingscomité is te vinden op Noordkop Centraal, en op www.facebook.com/vier5meischagen. Het comité roept iedereen op om mee te doen door foto’s en filmpjes in te sturen naar vier5meischagen@gmail.com Daarmee maak je kans op een leuke prijs.

Vlaginstructie
In afwijking van de algemene vlaginstructie voor 4 mei (vlag halfstok van 18.00 tot zonsondergang), hangt de Nederlandse vlag dit jaar op 4 mei eenmalig van zonsopgang tot zonsondergang halfstok bij de herdenkingsmonumenten en op het gemeentehuis in de gemeente Schagen.
Op 5 mei is het protocol zoals dat ieder jaar is: de gehele dag in top.
Aan de inwoners van Schagen wordt gevraagd hetzelfde te doen op 4 en 5 mei.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info