75 jaar jubileum week 45

Tot het jubileumweekend (19 en 20 juni 2020) willen we iedere week een anekdote, leuke weetjes en verslagen van de afgelopen 75 jaar in de Sportvriend plaatsen.

75 Jaar Geel-Zwart betekent hulde aan de oprichters van destijds, aan de vrijwilligers, de leden en de bestuursleden.
Deze mensen hebben door hun niet aflatende inzet H.V. Geel-Zwart gemaakt tot een bloeiende en sportieve vereniging

De geschiedenis is al eerder opgetekend in het jubileumboekje van het 50-jarig bestaan:

Van korfbal naar handbal

In de Nederlandse Staatscourant van 13 November 1974 staat het zwart op wit: ‘De vereniging is op 1 april 1945 opgericht. Met als doel het beoefenen en bevorderen van het handbalspel en aanverwante takken van sport. De vereniging tracht dit te bereiken door het houden van oefeningen en het spelen van wedstrijden’. H.V. Geel-Zwart kwam in 1945 voort uit korfbalvereniging ‘Jong Leven’.
Het tenue van deze vereniging bestond uit een lichtblauwe blouse met 4 witte knopen en donkerblauwe rok. In mei ’45 kwam de bevrijding. De handbalsters van het pas opgerichte Geel-Zwart namen in genoemd kostuumdeel aan de bevrijdingsfeesten.

Hier een teamfoto met het oude tenue van de rok en blouse.

Voor de oprichting van de vereniging was inzet en vastberadenheid nodig. Vrouwen gingen in verenigingsverband een sport beoefenen terwijl men nog nooit van emancipatie had gehoord. Dat was wat!
Aanvankelijk werd gespeeld op een grasveld. Het ledental groeide gestaag en het spel veranderde in de loop der jaren. Van spelen met een elftal op het gras naar wedstrijden met 7-tallen op verharde velden en in de sporthal.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info