75 jaar jubileum week 46.

Tot het jubileumweekend (19 en 20 juni 2020) willen we iedere week een anekdote, leuke weetjes en verslagen van de afgelopen 75 jaar in de Sportvriend plaatsen. Dit is het tweede deel vanuit het jubileumboekje van het 50-jarig bestaan.      

’n Kruissie en een weesgegroetje

De invloed van de Rooms-katholieke Kerk op het sportgebeuren in ’t Zand was groot. H.V. Geel-Zwart was dan ook aanvankelijk aangesloten bij de R.K. Nederlandse Handbalbond, diocees Haarlem. Voor 12 uur ’s middags handballen op zondag mocht niet want de speelsters moesten eerst naar de Heilige Mis. Ging je trouwen, dan moest je van handbal af. Want een zichzelf respecterende rooms-katholieke echtgenote hoorde thuis. Het lidmaatschap van de handbalclub was voorbehouden aan meisjes van rooms-katholieke huize.

Dus, als je ‘niks’ was, kon je eigenlijk niet bij Geel-Zwart handballen. Luus Dekker was inderdaad ‘niks’. Maar ze wilde graag meedoen en ze handbalde best. Haar nuchtere vriendinnen, zoals Trien de Wit-Schilder, Tiny Portegijs en Riet de Wit, die wel rooms-katholiek waren en zodoende zonder problemen bij Geel-Zwart handbalden, hadden maling aan al te strenge regelgeving wat betreft, nestgeur en religie. Ze zeiden: “Och meid, wat geeft ‘t. Wij leren je wel een kruissie te slaan en een weesgegroetje te bidden. Dan heeft niemand wat in de gaten.”

Schapekeutel-handbal

H.V. Geel-Zwart begon te handballen op het voetbalveld van Geel-Zwart met elf speelsters per team en bij gebrek aan betere regels werd het hele veld gebruikt. Een goede kleedkamer voor de dames was er niet. Het schapeboetje naast het veld werd voor de wedstrijd eenvoudigweg leeggejaagd en daar kleedden de handbalsters zich om. Bovenop de schapekeutels, die ook nog eens bij dozijnen op het veld lagen.

Pas langzamerhand kwamen er aparte regels voor het handbal, zoals een veld verdeeld in een verdedigings-, midden-, en aanvalsvak. De doelcirkel werd nog lange tijd voor het begin van een wedstrijd met linten en pennen uitgezet. Tegenstanders uit die dagen waren Vliegensvlug (later ZAP), TOP Schagen (later SRC) en DWOW Slootdorp.

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info