Adne derde in Mesopotamia

Een verslag van Tim van Engelen

Tussen Eufraat en Tigris

Ook wel Mesopotamia genoemd, is het gebied boven Syrië en Irak waar de tweede wedstrijd in Turkije plaatsvond waaraan Adne van Engelen meedeed.  76 Renners stonden aan de start voor 600 km in 4 etappes in onherbergzaam terrein met middelgebergte tot 1100m. Na de eerste etappe waren de verschillen al groot.  Na een half uur klimmen aan het begin was de eerste schifting al gebeurd. Daarop ging het met veel wind 100km in vliegende vaart lichtjes naar beneden waarna nog 50km met ziedende waaiers volgde. Wie ‘er toen nog bijzat’ werd in de slotklim van 15km beproefd op slijtage-bestendigheid.

De Bike-Aid ploeg had goed samengewerkt. Na ruim 3½ uur wild-west reden er nog drie renners in het voorste gelid mee: Peter Koning, Adne, en de recent door Bike-Aid aangetrokken Justin Wolf. Een half uur volle bak klimmen na 150km overleven is voor de  zwaarste vorm van wielrennen. Dit werd nog versterkt door stukjes bergaf: bij het hervatten van het klimmen spelen de sterk verzuurde benen verschrikkelijk op. Deze eerste dag eindigden Adne, Peter en Justin Wolf op de 3e , 7e en 8e plaats, binnen 3 minuten van twee oud-profs (CCC,  Quickstep en Movistar). Met de nummer 15 op een kwartier bleven er na de eerste dag nog 14 klassementrenners over.

De dagen erna werden geen verschillen gemaakt door de klassementsrenners.  Adne bereikte zo een prachtige derde eindplek op maar 4 wedstrijdseconden (+6 boni) van de winnaar. De Bike-Aid sprinter Aaron Grosser pakte in de derde en vierde etappe nog 2 keer de 2e plaats. Deze ronde was ook weer heel goed uitgevallen voor de Bike-Aid ploeg, met nog een 2e plaats in het ploegenklassement.

Het podium van de ronde van Mesopotamië, met Adne van Engelen op derde plaats.