Adne in actie op Sumatra en in China

Een verslag van Tim en Trudy van Engelen

Ronde van Hainan, China en van Singkarak, Indonesië
Van 23 t/m 31 oktober werd de ronde van Hainan over 9 etappes verreden op het Zuid-Chinese eiland Hainan, zo’n 300 km ten oosten van Vietnam. Een ronde van de UCI-categorie 2.HC, wat betekent dat de wedstrijd is opengesteld voor renners tot het hoogste niveau. Naast de Ronde van Trentin in het voorjaar van 2017 was dit de tweede wedstrijd 2.HC waar Adne aan meedeed.

Met etappes van 90 tot ruim 230 km legden de renners in 9 dagen bijna 1500 km af met een gemiddelde van 42 km/u. Helaas waren er slechts 2 etappes met selectief klimwerk waardoor de mogelijkheden tot een hoge klassering beperkt waren. In de zesde en achtste wist Adne knappe klasseringen te behalen waardoor hij in het eindklassement als 12e eindigde. Vooral de 7e plaats in de achtste etappe, op maar 40 seconden van de winnaar, was een prestatie van formaat. De 7 km lange slotklim met ruim 8% gemiddeld was een man tegen man gevecht waarin elke klassering op eigen kracht werd behaald. Hij klom hierdoor op tot de 12e plaats en behield die tot de slotetappe. Hiermee werd Adne de best geklasseerde Nederlander waarbij hij bekende renners als Raymond Creder, Peter Schulting, Ivar Slik en Maarten de Jonge op meer dan 5 minuten achter zich liet.

Adne reisde van Hainan door naar het Indonesische eiland Sumatra waar van 4 t/m 11 november de ronde van Singkarak plaatvond. De wedstrijd van UCI-categorie 2.2 voerde over de wat minder geplaveide wegen in Indonesïe. De kuilen in de weg veroorzaakten menigmaal tegenslag in de vorm van lek rijden en ontspoorde kettingen.

De acht etappes voerden voornamelijk over golvend terrein, uitgezonderd de 4e en 7e etappe. Adne reed de ronde van Singkarak met de focus op deze 2 etappes, waarin verschil kon worden gemaakt. De 4e koersdag was het meest selectief en voerde de renners naar een 9 km lange slotklim van 8%. Tezamen met een Thaise jongen (van nog geen 20 jaar) wist Adne in deze klim te ontsnappen, waarbij ze de voorsprong op de eerste achtervolgers langzaam uitbreidden tot een halve minuut en meer. In de sprint moest Adne zijn meerdere erkennen in het Thaise supertalent.

Met daarna nog een heel mooie 4e plaats in de zevende etappe begon hij aan de laatste etappe op een mooie 7e plaats in het klassement. Helaas had Adne andermaal last van zijn lage gewicht op de hobbelige wegen, waardoor zijn fiets van hot naar her werd geslingerd door de alom aanwezig kuilen en bulten. Op luttele kilometers van de eindstreep sloeg de ketting tussen het buitentandwiel en de crank-arm, waardoor hij van de fiets moest en de ketting moest losttrekken. Dit kostte ruim een halve minuut waardoor hij helaas zakte van de 7e naar de 11e plaats.

Na de zwaar bevochten 7e plaaats in etappe 8 in Hainan.

De 2e plaats in etappe 4 na een man tegen man gevecht van een half uur op Sumatra.