Adne van Engelen actief in de Alpen

Maandag 17 tot en met vrijdag 21 april reed Adne van Engelen de Tour of the Alps, voorheen de ronde van Trentino. Een wedstrijd over 5 etappes van 140 tot 200km in Tirol in Oostenrijk en de provincies Süd Tirol en Trentino in Italië. Met heel veel bergen.

De eerste twee etappes lijkt het in verhouding ‘nog mee te vallen’ met zo’n 6 korte en middellange beklimmingen. Maar de steilte is dusdanig dat de reserves al flink worden aangesproken, door de snelheid en ook omdat het gewoonweg koud was, met maar enkele graden boven nul op de bergtoppen.

Het deelnemersveld is sterk in deze wedstrijd, die door veel renners wordt gereden als laatste en meest serieuze voorbereiding op de Giro, de ronde van Italië. Aansprekende deelnemers zijn o.a. Geraint Thomas, Damiano Cunego, Rohan Dennis, Thibaut Pinot en Michele Scarponi. Naast Adne reed ook Peter Koning mee, meermalen overtuigend winnaar van de onlangs weer gereden Ard Schenktijdrit in Wieringerwaard. Op het parcours van ‘Trentino’ ontliepen de twee elkaar niet veel. Voor beiden was uitrijden de ultieme uitdaging. Na de eerste twee dagen stonden ze rond de honderdste plek geklasseerd van de ruim 130 deelnemers.

De dagen daarop waren de beklimmingen tussen de 10 en 25km lang, met daarin bijzonder steile gedeelten. Ook in deze etappes lag het aantal beklimmingen rond vier of hoger. Dag 3 en 4 kwamen de jongens ook goed door. Weliswaar in één van de laatste groepen, maar dan toch in gezelschap van renners voor wie ze in het dagelijks leven een diepe buiging zouden maken. De slotdag voerde over 200 km naar de finishplaats Trento. Er was al de stille hoop dat het zou kunnen lukken om de eindstreep van de ronde te halen. Maar de etappe over vier lange en drie wat kortere erg steile beklimmingen zou het uiterste vragen. Adne wist desondanks mee te rijden in een groep tussen plaats 50 en 60. Na de loodzware laatste klim van in totaal 25 km finishte hij volkomen leeg op de 55ste plek. Ook Peter Koning wist zich te handhaven in een groep die nog ruim binnen de tijdslimiet over de meet kwam. Met een 93ste en 98ste plek wisten Adne en Peter zich nog beneden de 100ste plek te klasseren in de eindrangschikking. De overwonnen hoogtemeters in de vijf etappes waren om u tegen te zeggen: met 1900, 1750, 3000, 3700 en 3850 meter werd er in totaal 14,2km (verticaal) omhoog afgelegd, zo’n anderhalf keer de Mount Everest.

Zondag 23 april reed Adne van Engelen een omloop in de omgeving van de standplaats van de Bike-Aid ploeg (Bleikastel) waar hij deel van uitmaakt. De omloop over 14km met start en finish in Ittersdorf kende een klim van 200m hoogteverschil. De 8 af te leggen rondes betekenden 113 km koers met 8 keer een kleine 10 minuten vol omhoog. Adne reed in het middengedeelte anderhalf uur mee in de aanval maar de groep werd zo’n 20 kilometer voor de finish ingehaald door het jagende peloton. Een tweede ontsnapping 5 km voor het eind werd helaas 2 km voor de streep teniet gedaan. In de slotfase wist Bike-Aid door goede samenwerking met drie man voorin te komen. Uiteindelijk finishten Adne’s ploeggenoten als 5e en 9e en werd hijzelf 15e.

Tour of the Alps Adne van Engelen

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info