Adne van Engelen in de Ronde van Duitsland 2019

Een verslag van Tim van Engelen

Eind augustus deed de Bike Aid ploeg met daarin Adne van Engelen mee aan de Deutschland Tour 2019. Deze vierdaagse wedstrijd vanaf Hannover naar Erfurt in het Thüringer Wald, stond open voor continentale ploegen en hoger met 6 renners per ploeg. Met maar liefst 15 World Tour ploegen met full profs, waaronder Jumbo Visma, Sunweb en Quickstep, was het deelnemersveld van wereldniveau. Adne kwam dan ook de eer, en het twijfelachtige(?) genoegen toe, te mogen rijden met coryfeeën als Geraint Thomas, Vincenzo Nibali, Alexander Kristoff en Julian Alaphilippe, en ook met het 19-jarige Belgische fenomeen Remco Evenepoel.

De etappes waren 160 tot 200km lang. Het Duitse heuvelland wordt gekenmerkt door eenvoud: 500m tot 2km recht omhoog, dan dezelfde afstand recht omlaag, en dat met steiltes tussen 5% en 10% en soms de hele dag door. Een full prof kan in vergelijking met Adne en zijn ploeggenoten krankzinnig hard rijden gedurende 1 tot 5 minuten; precies de klimduur van de ‘Duitste hellingen’ in de eerste twee etappes.  Het vroeg dan ook het uiterste van de jongens om in de wedstrijd te blijven. Het sterkst bleek dit in de 200km-lange 2e etappe met 25 van de hiervoor genoemde hellingen. De winnaar Alexander Kristoff overbrugde zo 2800m hoogteverschil met 46,5 km/uur gemiddeld. Meer dan de helft van het peloton had als enige doel om het contact met de voorganger niet te verliezen om zo een bijna onmogelijk vervolg te vermijden over nog vele tientallen kilometers. Voor Jumbo-Visma renner Bert-jan Lindeman, eerder etappe-winnaar in de ronde van Spanje, was dit de zwaarste etappe ooit.

De 3e en vooral 4e etappe liepen door ‘beter toegankelijk’ laag- en middengebergte. Na de 2e etappe was ¾ van het peloton zwaar vermoeid. Dat liet zich gelden in minder aanvallen en enigszins behapbare snelheden, voor zover die toen nog te behappen vielen. De Bike-Aid jongens wisten de 3e dag goed door te komen.

De laatste dag volgden drie wat langere klims elkaar snel op. Dat gaf Adne de gelegenheid om naar voren te rijden in het peloton en een mooie 44e plek te behalen. zijn eindklassering werd uiteindelijk 82e. Er startten ruim 130 renners  en de zes jongens van Bike-Aid wisten alle zes een eindklassering te behalen.

Meer informatie op website:

https://www.procyclingstats.com/race/deutschland-tour/2019 -> venstertje rechtsboven voor etappe-selectie en klassementen

Aan de start voor de laatste etappe en na afloop van de laatste etappe; het zit erop!

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info