Adne van Engelen in de Ronde van Sibiu in Roemenië

Een verslag van Tim van Engelen

Na bijna 5 maanden wedstrijd-lockdown was het mogelijk om onder gecontroleerde condities de eerste wedstrijden te verrijden (iedere renner, ploegleider, verzorger, official werd getest). In Roemenië kon daardoor de Ronde van Sibiu van start gaan. Adne van Engelen mocht daar met zijn ploeg Bike-Aid aan deelnemen. De middeleeuwse cultuurstad Sibiu ligt centraal in Roemenië in de Trans-Sylvanische Alpen aan de voet van het Faragasgebergte.

De wedstrijd bestond uit een proloog van 2,4km op donderdag 23 juli, gevolgd door een zware bergetappe van 180km op vrijdag en een bergachtige etappe van eveneens 180 km op zaterdag. De wedstrijd werd afgesloten op zondag 26 juli met een klimtijdrit van ruim 12km in de ochtend en een gewone etappe van 110km in de vooravond.
Omdat er nu nog weinig wedstrijden worden verreden stond er een sterk deelnemersveld aan de start, waaronder de world-tour ploegen Bohra – hansgrohe en Israel Start-Up Nation en de pro-tour ploegen Bardiani-CSF-Faizanè, Vini Zabù – KTM, Amore e Vita – Prodir.

De proloog werd verreden in het middeleeuwse centrum van Sibiu. In het parcours van 2,4km lagen maar liefst 14 bochten. Bovendien bestond het wegdek uit kasseitjes en was het voor het merendeel van de deelnemers kletsnat. Adne kwam hier tot een gemiddelde van 35,6 km/u, eindigde middenin, en op 35 seconden van de winnaar, zijn ploeggenoot(!) Niko Höller. Groot feest dus! Desondanks.
De bergetappe op vrijdag eindigde in een klim van 25km, voerend van 500 naar 2000m hoogte.
De superklimmers Mühlberger en Konrad van Bohra – hansgrohe leidden hier de dans en wisten een gat te slaan dat al opliep tot 5 minuten bij nr. 10. Adne wist knap 15e te worden, op 5’14”, en had wat last van zijn noodgedwongen lock-down op zeeniveau. Vanaf zo’n 1000m hakt gebrekkige acclimatisatie er echt in: er beneden haalde Adne 275W, er boven 220W.

De zaterdagetappe was heel snel en een prooi voor de sprinter die ook behoorlijk omhoog kan. In de voorste groep van 36 man wist nu Pascal Ackerman (Bohra) te winnen. Adne wist zich, helaas zonder ploeggenoot, knap staande te houden in deze voorste groep, die met 70km/u de laatste km inging.
Zondagochtend voerde de klimtijdrit over 12km van 675m naar 1300m. Een middelsteile klim met iets meer dan 5% gemiddelde helling. Misschien wat flauw voor de superlichtgewicht Adne (52kg), maar hij wist er alles uit te halen, met een gemiddelde van 26,6 km/u over een klein half uur (306W). Hij werd daarmee 7e op 2 minuten van de winnaar en geletruidrager Mühlberger. Dit werd toen ook zijn plek in het algemeen klassement.
In de chaotische avondetappe wist de ploeg de aansluiting te houden met rivalen voor het klassement, onder wie (heel)oud-winnaar van de AmstelGold-race Davide Rebellin, die 6 seconden moest goedmaken. De Bike-Aid jongens zaten bij de finish in de grote voorste groep met winnaar Ackerman. De 7e plek eindklassering werd behouden. De jonge Zweed Erik Bergstöm won met 1 seconde voorsprong (dankzij een goed ingeleide en afgemaakte tussensprint) het klassement voor renners onder 23 jaar.

Alle uitslagen, streamings, e.a.:
https://www.procyclingstats.com/race/sibiu-cycling-tour/2020/prologue
https://livestream.com/romania-live-events/ts2020

 

Adne finisht in de klimtijdrit. Nog 13 rijders te gaan…

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info