Adne van Engelen wint de Ronde van Madagascar

Een verslag van Tim en Trudy van Engelen

Van 7 tot 17 december werd voor de veertiende keer de ronde van Madagascar verreden. Hieraan deed Adne van Engelen mee, uitgenodigd door de wielerploeg Global Cycling, waarvoor hij vorig jaar dikwijls was uitgekomen. Een wedstrijd over 10 etappes met halverwege een rustdag.

Het parcours voerde over de locale wegen, waarin vaak een stuk asfalt ontbrak. Hierdoor moest je steile, erg korte omgekeerde verkeersdrempels zien te overleven. De eerste etappe werd gewonnen door ploegmaat Wim Botman, waardoor de stemming gelijk goed was in ploeg. De eerste zes etappes waren veelal heuvelachtig zonder echte bergen waarin (door Adne) verschil zou kunnen worden gemaakt. Door grote risico’s in de afdalingen te vermijden liep Ade een achterstand op van ruim 3½ minuut en kwam op de derde plaats van het klassement terecht. De zevende etappe was dè gelegenheid om iets aan die achterstand te doen. In een rit over 140km wist hij ruim 40km voor het einde  iedereen van zich af te schudden en klom hij naar een snel aangroeiende voorsprong. Op de finish had hij meer dan 5 minuten voorsprong op de Angolese klassementsleider. Hij nam de gele trui over en moest 1½ minuuut voorsprong zien te verdedigen in de de laatste drie etappes, van vrijdag tot zondag.

Een waar spervuur aan Angolese demarrages op vrijdag en zaterdag was  een beproeving voor Adne en de twee nog in koers zijnde ploegmaten van Global Cycling (de overige drie renners kampten met de gevolgen van serieuze voedselvergiftiging). In de bergachtige etappe van vrijdag waren het nog de drie Angolese klassementsrenners die zich lieten gelden; op zaterdag werd de Global Cycling ploeg op het vlakke parcours belaagd door alle zes de Angolese renners. Tot op het bot leeggereden kon het verlies zaterdag worden beperkt tot 15 seconden. De resterende voorsprong van ruim 1 minuut kwam op zondag niet meer in gevaar; hij eindigde als tweede in de laatste etappe achter zijn ploegmaat Jan-Willem Groeneveld en werd daarmee eindwinnaar van de Ronde van Madagascar.

De opluchting en blijdschap zijn groot na afloop van de laatste etappe. Op de foto van links naar rechts Adne van Engelen in het geel, Jan Willem Groeneveld en Wim Botman (winnaars van de eerste en laatste etappe) .

Adne van Engelen madagascar

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info