Adne van Engelen wordt zesde in Ronde van Hongarije

Adne van Engelen is vorige week als zesde geëindigd in de Ronde van Hongarije. Het betrof een zesdaagse etappewedstrijd met een proloog van 1 kilometer (!) op dinsdag 28 juni gevolgd door vier etappes dwars door Hongarije en een laatste etappe naar Budapest met vier plaatselijke ronden op 3 juli.

De heel korte proloog was voor de krachtmensen. Adne verloor daarin 7,5 seconde en begon daardoor de tweede dag de Ronde met 95 deelnemers op de 65ste plaats. De dag erna, woensdag, ging over 135 km met een aantal behoorlijke heuvels. Adne was mee in de aanval met nog tien man. De groep hield stand terwijl vier renners nog wisten te ontsnapten uit de groep. Adne finishte als elfde en belandde daardoor op een mooie tiende plaats. De etappe op donderdag was 164 km lang en ging de hele dag op en af zoals in het Noord-Franse heuvelland. De groep bleef bij elkaar en het klassement bleef ongewijzigd.

Vrijdag was een vlakke etappe van 185 (!) km voor de sprinters, met opnieuw een ongewijzigd klassement. De voorlaatste rit op zaterdag had een vlakke aanloop waarna zeven heuvels na 130 km de slotklim van vijftien kilometer inleidden. In deze man-tegen-man finale van ruim een half uur werden de kaarten definitief geschud. Adne finishte op de achtste plaats op veertig seconden van de winnaar. Dit bracht hem naar de vijfde plaats in het klassement. De slotetappe naar Budapest op zondag werd beheerst door harde wind en daardoor door waaierrijden. Het peloton in waaiervorm brak bij de 24ste renner. Adne reed op positie 28 en kon helaas de sprong ‘door de vuile wind’ naar de voorste groep niet maken. Hij verloor daardoor twee minuten en kwam op de zesde plaats in het eindklassement terecht. Na de veertiende plaats van vorig jaar was dit weer een sprong voorwaarts.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info