AED Schagen organiseert een basis training AED

AED Schagen houdt op zaterdag 20 februari van 9.00 tot 12.00 uur in de Sporthal de Multitreffer een basis training AED. Opgeven kan via e-mail hillie.stallinga@hccnet.nl of telefoon 06-30072830. Hier zijn voor u geen kosten aan verbonden.

Twee dagen eerder is er een training in de Dorpshuis De Uijtkijk te Sint Maartensbrug van 19.00 tot 22.00 uur.
U kunt AED vrijwilliger worden als u een cursus reanimatie en AED training heeft gevolgd. Reanimeren en AED bediening leert u in 3 uur. U oefent de technieken op een reanimatiepop onder begeleiding van een gecertificeerde instructeur. Aan het einde van de les weet u hoe u een hartstilstand herkent, hoe u het bewustzijn en de ademhaling van een slachtoffer controleert, hoe u hartmassage en mond-op-mondbeademing toepast en hoe u een AED apparaat bedient.
Wanneer iemand 112 belt en meldt dat er sprake is van een hartstilstand, stuurt de centralist een ambulance en laat tegelijkertijd een sms-bericht uitgaan naar een team van AED-vrijwilligers. Dit zijn bij Hartslagnu aangemelde en getrainde vrijwilligers. Een aantal vrijwilligers wordt opgeroepen om de dichtstbijzijnde AED ter plaatse te brengen. Tegelijkertijd wordt een aantal vrijwilligers opgeroepen om naar de plaats van het ongeval te gaan en de reanimatie te starten. De sms wordt altijd naar meerdere AED vrijwilligers gestuurd. Dit is het 6-minuten-netwerk.
De tijd tussen het optreden van een hartstilstand en de start van de reanimatie wordt met het 6-minuten-netwerk sterk verkort en de kans op overleven neemt toe. Het 6-minuten-netwerk is in de gehele gemeente Schagen operationeel.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info