Agie en Piet 60 jaar getrouwd

Agie Pater en Piet Dignum stapten vandaag zestig jaar geleden in het huwelijksbootje. Op 1 maart 1956 gaven ze elkaar het jawoord voor de wet en op 26 juni in datzelfde jaar trouwden ze voor de kerk. ’t Zand is opnieuw een diamanten echtpaar rijker.

Agie Pater werd geboren op 21 november 1935 in de Schagerwaard, gemeente Harenkarspel. Ze was de 13de in een gezin met 16 kinderen. Als kind in een arbeidersgezin van haar tijd doorliep ze alleen de lagere school en moest daarna aan het werk. Zoals voor veel andere meisjes was dat werk in de huishouding bij gezinnen uit de hogere klassen.

Piet Dignum is van 29 juni 1934 en hij was zoon van een bollenboer uit Burgerbrug. Ook voor hem gold ‘na de lagere school aan het werk’. Helpen op het bedrijf van pa. Het boerenbestaan trok hem echter niet en zijn vader liet hem vrij in zijn keuze. Zijn eerste baan was kaasmaker bij de melkfabriek in ’t Zand, het dorp waar de gezinnen Pater en Dignum naartoe waren verhuisd toen zowel Agie als Piet nog op de lagere school zaten.

Agie en Piet bleven aan elkaar haken nadat ze elkaar tegenkwamen op het huwelijk van een broer van Piet en een zus van Agie. Zoals wel vaker gebeurt, van een bruiloft kwam een bruiloft. Ze waren destijds vrienden van een kinderloos echtpaar met wat land waar ze als kinderen altijd speelden. Van dat land konden ze een stukje kopen aan de Grote Weg en daar bouwden ze het huis waar ze nu nog steeds met veel plezier wonen.

Beiden waren van katholieke huize, dat kan je eigenlijk wel aflezen aan de grootte van de gezinnen waarin ze werden geboren. Die gezinsgrootte werd vaak bepaald door de aansporingen van de vertegenwoordigers van de kerk. Ook bij Piet en Agie kwam de pastoor langs met de boodschap dat een groot gezin toch wel heel goed was om te hebben. Ze luisterden natuurlijk beleefd, maar toen de pastoor weer was opgestapt, zeiden ze toch tegen elkaar: ‘Dat maken we lekker zelf wel uit.’ Een teken van een veranderende tijd.

Het stel kreeg drie kinderen, dat vonden ze genoeg. De eerstgeborene was een zoon, waar Piet eigenlijk heel graag een meisje had gewild. Hij kreeg zijn zin, want er volgden nog twee meiden. Nu hebben ze alweer 8 kleinkinderen en één achterkleinkind, terwijl nummers 2 en 3 op komst zijn.

Hoewel Piet best graag bij de melkfabriek werkte, was het zijn droom om op het spoor van de Hoogovens aan de slag te gaan. Bij zijn sollicitatie kreeg hij te horen dat dat niks voor hem zou zijn. Hij was beter geschikt als kraanmachinist. Hij begrijpt nog steeds niet waarom, maar hij vond het achteraf de mooiste baan uit zijn carrière.

Bij de Hoogovens werkte je destijds in een vijfploegendienst en dat begon te wringen. Niet omdat Piet daar zelf niet tegen kon maar omdat het voor het gezinsleven echt niet leuk was. Dus verkaste hij maar naar de Grada zeepfabriek tegenover hun huis aan de Grote Weg in ’t Zand.

Agie zorgde ondertussen natuurlijk voor de kinderen en het huis en hield daarnaast ’s avonds als schoonmaakster de kantoren van de fabriek op orde. ‘Dat vond ik eigenlijk helemaal niks,’ zegt Piet, ‘Maar het was nu eenmaal welkom extra geld om het huis mee af te betalen.’

Het stel zegt samen: ‘We waren en zijn nog steeds een heel gelukkig gezin. Geen rare fratsen of ongelukkige momenten. We zijn allebei nog behoorlijk gezond en vinden het hier nog steeds fijn.’ Piet: ‘Natuurlijk komt de sleet er een beetje op. Agie’s gehoor is niet best en ik herhaal mezelf misschien af en toe. Maar beter twee keer iets zeggen als helemaal niks. En ik liet laatst m’n hart controleren en toen ik de dokter vroeg of de kleppen nog werkten, zei die ‘best’.’

Ze fietsen allebei nog graag, dat hebben ze hun hele leven gedaan. Zo gingen ze ook veel op vakantie, vaak met ‘Vrienden op de Fiets’. Ze hebben onder andere de route van het Pieterpad van Groningen naar Limburg afgelegd. Agie en Piet hebben ook wel meer van de wereld gezien en gingen bijvoorbeeld twee keer naar Australië, naar een geëmigreerde broer van Agie.

In juni vieren ze het huwelijksfeest echt met kinderen en kleinkinderen. Agie: ‘Gezellig samen en dan hebben we in ieder geval meer kans op mooi weer.’

Piet werkt nog steeds in zijn tuin en verzorgd de ruimte buiten het huis. Agie houdt het binnen spic en span en handwerkt graag. Ze verklaren: ‘Het tempo ligt niet meer zo hoog maar dat hoeft ook niet. We hoeven nergens heen.’ En zo is het.

BRON: SCHAGEN24.NL

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info