Bas Linting over zijn sport – Roeien

Sport heeft in ’t Zand altijd een belangrijke rol gespeeld. Het verenigingsleven, de prestaties, kameraadschap naast gezonde rivaliteit, jezelf en elkaar naar grotere (niet alleen sportieve maar ook sociale) hoogtes tillen. En vooral heel veel plezier beleven aan sport. Naast de grote aantallen sporters binnen de Zandtemmer verenigingen zijn er nog veel meer Zandtemmers actief op sportgebied, van recreatief tot speler op het wereldtoneel. Zij verdienen ook een podium vinden wij. Ben je iemand of ken je iemand die een prachtige prestatie neergezet heeft, zich zelf overtroffen heeft, de grootste opponent verslagen, super veel plezier heeft beleeft aan zijn of haar sport of hard heeft gewerkt voor een volgende stap in een sportcarrière? Stuur een mailtje naar sportieftzand@gmail.com met informatie over wie, wat, wanneer en waar. Uiteraard het liefst met een verslagje en foto’s zodat heel ’t Zand kan meeleven met al het moois wat sportend ’t Zand te bieden heeft.

Hoi allemaal,
aan mij werd gevraagd om wat te vertellen over mijn sport. Roeien in mijn geval.

Even bij het begin beginnen.
Tot een aantal jaar geleden squashte ik 2x in de week. Door een hardnekkige voetblessure moest ik daar noodgedwongen mee stoppen. Maar wat moet je dan doen om toch in beweging te blijven?  Hardlopen? Nee gaat niet (en ik vind er ook niets aan). Bal sport? Nee gaat ook niet. Maar wat dan wel? Zwemmen, vroeger al heel veel gedaan. Fietsen, nee is ’t toch niet helemaal voor mij. En toen zag ik in de zondagskrant  een aankondiging voor de open dag van roeivereniging De Kop in Schagen. Dat is ’t dacht ik.

Zo’n 5 jaar geleden mijn eerste lessen gevolgd en mijn diploma gehaald. Jazeker je hebt een diploma nodig om met een roeiboot het water op te gaan.  Daarna gelijk door om het skiff diploma te halen. In een skiff leer je nog beter je techniek ontwikkelen.
Het is heerlijk om op het water te zijn, je hoofd leeg maken en tegelijkertijd genieten van de omgeving. Voordeel is ook dat je zelf het zo zwaar kunt maken als je wilt. Je bent met je hele lichaam aan het werk. Ik word hier blij van.

In de 5 jaar dat ik nu roei ben ik ook wat uitdagingen aangegaan. De Noord Holland tocht (toertocht van 70 km) en 3x de 11 steden roeimarathon (210 km). Wel in estafette vorm maar daardoor niet minder uitdagend.
Voor dit jaar staan er voor mij nog 2 roeimarathons op het programma. 14 juni in Hilversum (56km) en op 11 oktober (zaterdag van de kermis) in Heerhugowaard (51km). Door de omstandigheden in de wereld is de roeivereniging ook gesloten. Om toch in beweging te blijven ga ik nu, een aantal keer in de week, op de fiets naar mijn werk. ‘T is bij lange na niet hetzelfde als roeien en de voorbereiding valt daardoor helaas een beetje in duigen. En wat geeft het als we er een half uur langer over doen, een half uur langer genieten van al het moois. Zoals Johan dat zei: ieder nadeel heeft een voordeel.

Kortom, roeien is een fantastische sport voor je hele lichaam. Je kunt het zo zwaar maken als je zelf wilt en daarom zeer geschikt voor alle leeftijden. Heerlijk in de buitenlucht bezig zijn en de wereld bekijken vanaf het water. En, je kunt je eigen tijden bepalen (tussen zonsopgang en zonsondergang). Een aanrader dus.
Voor meer informatie kun je de site van roeivereniging de Kop bezoeken (www.rvdekop.nl). De open dag is helaas afgelast maar zal later dit jaar alsnog doorgang vinden.

Een sportieve groet van Bas Linting

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info