Beter en goedkoper dan de gemeente?

“Inwoners hebben het recht om de gemeente uit te dagen. Als zij een beter en goedkoper idee hebben voor de omgeving, willen wij dat graag zien en horen.” Dit zegt wethouder Joke Kruit. Zij heeft in het college gepleit voor een soort wedstrijd om optimale ideeën te krijgen.  In goed Nederlands noemen burgemeester en wethouders het de ‘Right to Challenge’. In het najaar van 2019 gaat het van start. Inwoners hebben deze zomer alvast bedenktijd.

Wethouder Kruit luistert graag naar inbreng van inwoners. Dat niet alleen, zij ziet ook dat inwoners soms slimmer dan de gemeente zijn. “Toen ik als wethouder van de partij JESS in het college begon, wilde ik dit graag verwerken in het coalitieakkoord met het CDA en de PvdA. Want voor mij gaat het niet alleen om inspraak, maar ook om inbreng van onze inwoners. Daar worden we allemaal beter van.”

In het coalitieakkoord daagt de gemeente inwoners uit voor Right to Challenge (R2C).

R2C is een vorm van meedoen waarmee dorpen en wijken lokale voorzieningen en gemeentelijke taken in eigen hand nemen. Concreet houdt dit in dat een groep inwoners die van mening is dat zij een taak beter en goedkoper uit kan voeren dan de gemeente, het recht krijgt om deze taak van de gemeente over te nemen.

Joke Kruit: “Kan het beheer van het buurthuis beter? Of het onderhoud van het park efficiënter voor hetzelfde geld? Ik wil dat inwoners de gelegenheid krijgen om de gemeente uit te dagen, om constant optimaal te werken.”

In het najaar start de gemeente met een campagne om de inwoners uit te dagen voor een challenge. De inwoners kunnen dus nu al in hun strandstoel nadenken of zij taken van de gemeente sneller, efficiënter of goedkoper kunnen doen. Wie alvast meer wil weten, kan kijken op www.righttochallenge.nl of vragen stellen aan de gemeente via gebiedscoordinator@schagen.nl

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info