Bevrijdingsvuur

Zondagmiddag 5 mei om 13.00 uur neemt burgemeester Marjan van Kampen het Bevrijdingsvuur in ontvangst. Dit gebeurt bij het Cultuurplein (tegenover slot Schagen) in stad Schagen.

Atleten brengen het bevrijdingsvuur, nadat zij de hele nacht in estafette vanaf Wageningen met het vuur hebben gelopen. De atleten komen van TAS’82, AV NOVA en TAV’80. Voor hen is het een uitdaging en een prachtig evenement. “Het is niet alleen lopen, maar ook bij toerbeurt vóór de lopers fietsen met 2 fietsen, omdat de eerste uren in de nachtelijke duisternis wordt gelopen” zegt organisator Co Wiskerke.

Direct na de dodenherdenking op 4 mei om 20.00 uur begint de reis naar Wageningen. Dan per auto. Om middernacht, zo rond 0.30 uur, worden daar de fakkels aangestoken bij hotel de Wereld. En gaan de lopers rennend op pad. De aankomst in Schagen is om 13.00 uur bij het Slotplein, waar de burgemeester de atleten opwacht. Er zal ook een fakkel worden overhandigd aan de Veteranen van Schagen. Zij zullen deze, samen met de burgemeester, naar het monument op de Nieuwe Laagzijde brengen. Dit is tevens de start van alle andere activiteiten op 5 mei in stad Schagen.

Bevrijdingsvuurestafette als symbool
Het Bevrijdingsvuur is het traditionele landelijke symbool voor leven in vrede en vrijheid. Dit jaar voor de 74e keer. Het Bevrijdingsvuur wordt van Bayeux vanaf de stranden van Normandië via Eindhoven, door de atletiekvereniging Pallas ’67, in estafettevorm naar Wageningen gebracht. In ceremonie wordt daar het Bevrijdingsvuur ontstoken en door sportgroepen vervolgens lopend over heel Nederland verspreid. Het vuur wordt door burgemeester van Wageningen overhandigt aan de commissaris van de Koningin. Dit jaar verwachten we vanuit heel Nederland 70 gemeenten die loopgroepen afvaardigen om in Wageningen het Bevrijdingsvuur in ontvangst te nemen. In totaal nemen er ruim 2000 lopers en begeleiders deel aan dit unieke, nationale evenement.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info