Blik in het verleden van De Knollenburgers

Komende weekend barst ook het carnavalsfeest in Knollenburg los. Inmiddels alweer voor het vijftigste jaar. De carnavalsvereniging blikt terug.

 

 – Ingezonden door CV De Knollenburgers – 

50 jaar carnavalsverening ‘De Knollenburgers’, dat is reden voor feest! Ook reden om eens om te kijken en herinneringen op te halen. Hoe begon het ook al weer? Wij blikken terug met Arie van Diepen, Prins Pieper de tweede.

In het oude gebouw van de WBO, welke gevestigd was in het achterste gedeelte van wat nu de Spar is, werden plannen gesmeed om een carnavalsvereniging op te starten. En voor een bijzonder evenement zat je bij de jongens van De WBO, Quirien van Trigt en Jan Bay op het juiste adres. Dus zo gezegd, zo gedaan! C.V. De Knollenburgers was een feit. Een Raad van Elf werd bij elkaar gezocht en gevonden met Jan van der Voort als eerste Prins; Prins Pieper de eerste. Arie van Diepen herinnert de eerste fase van de vereniging nog goed; Destijds hadden drie dames een zetel in de raad waaronder Mevr. Van Trigt. De dames waren tijdens de eerste viering gehuld in papieren jurken die nauwelijks te onderscheiden waren van stoffen jurken. En de vereniging had nog geen een onderscheiding, en dat is als een leeg glas bier, dat kon echt niet! En een onderscheiding bemachtig je niet zomaar. In tegendeel, onderscheidingen kun je alleen halen in Den Bosch. Jan van der Voort en Jan Bay namen een dag vrij en stapte in de auto naar Den Bosch op jacht naar de medailles. En zo geschiedde het en kon de verening beginnen met het maken van “Memorabele momenten”.

Memorabele momenten zijn er genoeg en te veel om allemaal op te noemen. Iedereen op het dorp kent er wel een paar. Ook onze Prins Pieper de tweede weet er nog een paar helder voor de geest te halen. Zo was er een avond die de Knollenburg-geschiedenis in zal gaan als ‘De avond van de verstopping’. Het was een vergaderavond voor de leden van de vereniging. De vergaderingen vonden plaats bij Git en Riekes Dekker in De Jinge Prins. U begrijpt wel, aan gele rakkers geen gebrek. Na de vergadering gingen de leden huiswaarts. Een van de leden besloot thuis eerst nog een bezoek aan het kleine kamertje te brengen voor hij zijn bed opzocht. Eenmaal met de broek op de enkels en  de blote billen op de zetel kreeg het bezoek letterlijk een omgekeerde wending. Het gezicht van het raadslid verkleurde en begon achteruit te eten, zo recht in de onderbroek. Om te voorkomen dat moeder achter deze gebeurtenis zou komen leek het de raadslid een uiterst goed plan om de onderbroek door te spoel. Weg was het bewijs! Een paar maanden later echter, was de boel verstopt.

Groot fan van C.V. De Knollenburgers is mevrouw Zomerdijk van het kleine winkeltje aan de Keinsmerweg. Ieder jaar op de maandagavond nodigde de vereniging zuster Ansfrieda van het bejaardetehuis uit om samen met de ouderen te komen eten op het jeugdhuis. Het was een avondvullend programma waar verschillende Zandtemmers voor het nodige entertainment zorgde. Zo kwam moeder (Alie van Diepen) verkleedt als Kapelaan Odekerke het jeugdhuis binnengefiets. Na een “rondje om de kerk” hield de Kapelaan een paar biechtsessies. “Deze biecht is er om na ernstige of terugkerende zonde, vergeving te ontvangen en verzoening.”sprak zei haar publiek toe. En na de biecht volgde een bijpassende penitentie; één of meer gele rakkers én een hand uit de slagroomtaart welke zij verdient had gewonnen voor deze act. Op een later moment op de avond viel het oog van mevrouw De Moel op e fiets van de Kapelaan. Zij besloot ook een ronje te fietsen tussen de tafels door en ging onderuit. De volgende dag vertelde zij de dokter dat zij, ondanks de gebroken arm, deze avond voor geen goud had willen missen. Sterker nog, ze zou hem zo weer overdoen!

Bij de carnaval hoort ook een Prinsenbal en deze staan altijd garant voor momorabele momenten. Prins Pieper de tweede bezocht samen met zijn gevolg het Prinsenbal in Nibbixwoud. Onderweg naar huis moest nog even een afzakketje gehaald worden in de kroeg in Zijpersluis. Die avond kraakte het buiten van de kou en een van de hofdames introduceerde daarom Grand Manier want daar blijf je lekker warm van. Een aantal raadsleden was nog erg dorstig en dronk het warme drankje alsof het bier was. De dansvloer werd die avond vooral gebruikt om zo snel mogelijk bij het toilet te komen.

Bedankt Prins Pieper de tweede, voor deze memorable momenten van C.V. De Knollenburger.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info