Boerenbruiloft: een groot succes

Onder het mom ‘Boerenbruiloft’ werd afgelopen zaterdag op het dorpsplein aan de Keinsmerweg een dorpsfeest met een West-Friese boerenmaaltijd georganiseerd. Voor deze bruiloft waren een aantal stellen uitgenodigd, waarvan bekend was dat zij in bezit zijn van West-Friese kledij. Bij de start van de voorbereiding voor dit feest waren vijf stellen, maar deze waren zo enthousiast dat dit aantal zich snel uitbreidde tot twaalf stellen. Fotograaf André Sonderman was aanwezig en hij maakte veel foto’s.

De middag werd georganiseerd door de Dorpsraad en zij schrijven over de middag het volgende: De organisatie had het idee opgevat om tijdens de bruiloft middels een soort ‘modeshow’ het schoonste bruidspaar uit kunnen kiezen. Maar wie moest dan de presentatie doen van die show? Dat moest in ieder geval iemand zijn met kennis van West-Friese folklore. Met een beetje geluk, lukte het om de alom geprezen Joop Schilder uit Schagen te strikken voor deze rol van ceremoniemeester.
Dat deel van de organisatie leek dus voor elkaar. Maar nu nog de West-Friese boerenmaaltijd. Door reorganisatie bij ons verzorgingstehuis De Zandstee, was de kok van vorig jaar helaas niet meer beschikbaar. Maar ook nu hadden we geluk. De nieuwe kok wilde graag meewerken aan onze dorpsmaaltijd. Voor de muziek was natuurlijk onze Jo van de VRO beschikbaar, maar daarnaast was ook het muziekgezelschap LudaRona voor ons beschikbaar. Kortom alle ingrediënten voor een West-Friese middag en smakelijke maaltijd leken aanwezig.
Nu nog gezellige mensen die samen met ons de dag tot een succes willen maken. De datum van 22 augustus is kort na de zomervakantie is, dus moet er meteen na de vakantie een pr-offensief plaatsvinden, want tijdens de vakantie zelf zijn de mensen vaak niet thuis en blijken kranten etc. minder goed te worden gelezen. Mede door een flyer-actie hebben geprobeerd om alle inwoners van ’t Zand uit te nodigen. En dat heeft gewerkt. Binnen een week hadden we al 110 aanmeldingen, waardoor we ons maximaal aantal deelnemers al hadden verhoogd van 160 naar 200 personen. En de animo bleef groot. Uiteindelijk stond de teller op 214 deelnemers.
Zaterdagochtend werd door de leden van de Dorpsraad, hun echtgenoten, Cock Tuin, Jo van de VRO en Carla Nielsen-Vermeulen het pleintje bij de Spar-supermarkt omgetoverd tot een carré van tenten, inclusief een bühne voor de West-Friese stellen. Om 11.00 uur kwam een grote wagen van Tas Transport voorrijden, met daarin 30 tafels en 120 stoelen, beschikbaar gesteld door de firma Van Diepen (Mondial Uitzend).
Met het weer hadden we zaterdag natuurlijk ongelofelijk veel mazzel. Het was droog, weinig wind en veel zon. Om 16.00 uur zaten de eerste deelnemers al een stief kwartiertje in een van de tenten te wachten op wat er zou gaan gebeuren. Langzaam maar zeker kwamen de deelnemers binnen. En ontzettend leuk, ook een aantal bewoners van De Zandstee waren met begeleiding naar ons feest gekomen. Prachtig!
Na de opening nam Joop Schilder het woord en liet de West-Friese stellen over de bühne hun ronde doen. Zoals gezegd waren er twaalf stellen, waarbij Hillie Stallinga en Ben Wissink ook twee kleindochters in klederdracht hadden meegenomen. Daarnaast was Arja Smit aanwezig met drie kleinkinderen, waarvan de jongste in een hele ouderwetse kinderwagen. Erg leuk om te zien.
Na deze ronde kwamen Guda Dekker en Ans Spaansen op het toneel. Zij hadden een leuke, humoristische act, deels in het West-Fries. Vervolgens riep de ceremoniemeester zijn stellen weer het podium op en aan het einde werd uit de deelnemers het winnende stel bekend gemaakt: Truus Johannes en Ton van der Logt. Volgens Joop hadden zij nu lang genoeg “gehokt” en was deze West-Friese bruiloft een uitstekende gelegenheid om hun relatie ‘officieel’ te maken. Truus deed hierna nog een woordje en vroeg of van deze bruiloft niet een jaarlijkse traditie gemaakt kon worden, “want het was toch een pracht!”
Afwisselend waren Jo en LudaRona verantwoordelijk voor de muzikale omlijsting, waarbij een enkeling zich waagde aan een dansje. Zelfs onze bezoekers uit De Zandstee lieten zich niet onbetuigd en deden mee.
En toen, klokslag 18.00 uur, kwam de boerengroentesoep en kon de maaltijd beginnen. De koks van De Zandstee, Ineke Groen en Jeffrey Jumpertz, hadden hun best gedaan en de soep smaakte dan ook best. Vervolgens: grauwe erwten met een speklap, gebakken spekjes en kaantjes, ui (rauw en gebakken), piccalilly, zilveruitjes/augurk, gesmolten boter, stroop en zogenaamde stijve rijst met krenten en rozijnen. Als alternatief was er nog een beperkte hoeveelheid hutspot met rundvlees beschikbaar. Het vlees was overigens allemaal geleverd door onze eigen slager: Enno Andringa.
Na deze hoofdmaaltijd hadden Guda en Ans hun tweede optreden en bleek loco-burgemeester Jelle Beemsterboer onder onze gasten aanwezig te zijn. Jelle werd door de ceremoniemeester uitgenodigd, want waarschijnlijk was hij niet alleen voor het eten naar ’t Zand gekomen. Namens de gemeente Schagen werd onze Johan Linting, beter bekend als Jo van de VRO, als ‘super vrijwilliger’ beloond met het “Schager compliment” en kreeg deze terecht uitgereikte beloning door Jelle opgespeld. Jo was duidelijk onder de indruk en kreeg na afloop de hartelijke felicitaties van o.a. zijn familie, die wel op de hoogte waren van deze uitreiking. Na dit officiële gedeelte werd de maaltijd besloten met griesmeelpudding met slagroom en bessensap. Hoewel vooraf er best wel veel mensen hun bedenkingen hadden bij de grauwe erwten en de griesmeelpudding (van vroeger niet zulke goede ervaringen zeker), bleek zaterdag dat de oud-Hollandse pot ook heel lekker kan zijn. Iedereen heeft zeer smakelijk gegeten, zelfs de griesmeelpudding was in no time op. Hulde voor de koks van De Zandstee.
Om 20.00 uur werd de boerenbruiloft afgesloten door Joop Schilder en werd in een dankwoordje van de voorzitter van de Dorpsraad (Gerard Schouten) de vele vrijwilligers bedankt voor hun inzet en medewerking, zoals Hester en Siem Broersen, voor het beschikbaar stellen van de grauwe erwten; de firma Sneekes voor het gebruik van de toiletwagen; Jan Schilder voor het aansluiten daarvan; Firma De Hey en de familie Jeninga; Firma Tas, Firma van Diepen; LudaRona; de koks Ineke en Jeffrey; De Zandstee voor het beschikbaar stellen van de toneelbeunen, zodat er een catwalk gemaakt kon worden. En last but not least, natuurlijk alle aanwezigen. Want zonder deelnemers, geen gezellige middag. Een klein dorp heeft zich weer eens groots gemanifesteerd.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info