Burendag 2018 in de Mauritsstraat

Een verslag van Gerard Schouten

Zaterdag 22 september, een dag waarop de weergoden ons goed waren gezind en een dag waarop de Mauritsstraat weer de handen uit de mouwen stak om werkzaamheden in en om het hertenkamp uit te voeren. Dit alles in het kader van Burendag, georganiseerd door het Oranje fonds/Douwe Egberts.

De groep vrijwilligers die het hertenkamp beheren en onderhouden en waarvan een aantal in de Mauritsstraat wonen, had van het voorjaar aangegeven dat het schelpenpad in het park op sommige punten slecht werd. Contact met de gemeente leerde ons dat zij ons wel schelpen wilde leveren als we ze zelf wilden verspreiden. Ah, een mooie actie voor Burendag. Dus met gemeente afgesproken dat we dit in de week van 20 september op zouden pakken. Zo gezegd zo gedaan. Op donderdag 20 september werd er 10 kuub schelpen gestort en een aantal vrijwilligers begon al vast aan het uitrijden en verspreiden. Een kleine hoeveelheid werd nog bewaard voor de zaterdag van Burendag.
Het restant werd dus op zaterdag door bewoners uit de Mauritsstraat nog uitgereden. Ook een pad in en de voederplaats in het hertenkamp werden met schelpen aangevuld. Daarna werd met een rol de schelpen enigszins vast gerold, zodat mensen met een rollator ook weer door het park kunnen lopen. Andere bewoners schilderden de nachthokken. Doordat de dieren tegen het hout aan schuren, kan dit ieder jaar wel weer opnieuw woerden gedaan. Maar doordat we het ook ieder jaar weer schilderen, ziet het geheel er nog heel knap uit. Ook de bankjes in het park zijn weer van een nieuwe verflaag voorzien en de picknicktafel bij de vijver is gerenoveerd en weer in dennengroen geschilderd.
De renovatie van onze picknickbank is gelukt doordat Daalder Houthandel uit Breezand ons van het benodigde hout heeft willen voorzien. Waarvoor onze hartelijke dank.

 

Vervolgens werd ’s middags de feesttent in de straat opgezet en was ’s avonds onze jaarlijkse barbecue. Pas in de loop van de avond vielen de eerste regendruppels. We hadden mazel met de weersvoorspelling zoals die de hele week was. Deze bleek gelukkig niet te kloppen, zodat we een mooie dag hadden om buiten te werken en onze tent niet de lucht in ging door de stormachtige wind die was voorspeld. O ja, wat nog niet is vermeld is het feit dat de Mauritsstraat sinds Burendag een eigen “buurtbieb” heeft. Buurman Johan Visser heeft een prachtig ‘uitleenhuisje’ gemaakt dat zaterdag in de beits is gezet en deze week op een paal wordt bevestigd, waarna er boeken in worden gezet die voor de buurt beschikbaar zijn. Een idee wat je in het oosten van ons land wel meer ziet, maar in ons dorp nog niet was gesignaleerd. De Mauritsstraat heeft dus waarschijnlijk de primeur. Kom kijken of er iets van uw gading bij staat en ruil uw boek daarvoor in, zodat een ander daar weer plezier aan kan beleven…

 

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info