Burger en Van Woesik Bregmankampioenen.

Van 8 tot en met 11 maart jongstleden werd het 40ste Jb. Bregmantoernooi gespeeld op 8 biljarts in de zaal van Café Restaurant De Jonge Prins in ’t Zand. Tijdens de opening, door de hoofdsponsor, de heer Jan Dekker uit Sint Maartensbrug, werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de onlangs overleden Willem Beekhuizen uit Oudesluis. Willem was in zijn woonplaats jarenlang contactpersoon en tijdens het toernooi een belangrijke schakel in de organisatie.

In totaal deden deze keer 128 biljarters mee aan het toernooi, 68 junioren (50 tot en met 68) en 60 senioren (69 jaar en ouder). Het aantal deelnemende dames bedroeg in totaal 14. De heer Henk van Dijk (89) uit ’t Zand werd als oudste deelnemer in het zonnetje gezet. Diezelfde eer viel de jongste, Peter Smit (ook uit ’t Zand), ten deel. Ook de op donderdag jarige Trees Hertogh ontving een bloemetje.

In verband met het jubileum ontvingen diverse spelers tijdens de voorrondes een extra prijs en bovendien ontvingen alle deelnemers een envelop met cadeautjes.  De grieperige Kees Vlaar uit ’t Zand wist, ondanks dit ongemak, de hoogste serie te produceren, namelijk 61.

De twee besten uit de 16 poules (8 junioren en 8 senioren) streden op zondag vanaf 12.00 uur om een plaats in de halve en de finales. Bij de senioren onder andere genoemde Kees Vlaar, maar ook de kampioen van vorig jaar, Albert van der Wal uit Callantsoog en oud-kampioen Arie Kruit, ook uit Callantsoog. Bij de junioren waren oud-kampioenen Bert Muntjewerf uit Oudesluis en Willem Jeninga uit ‘t Zand van de partij. Ook twee dames, Joke Weij en Karin Wenker (beiden uit Schagerbrug), streden mee om de hoogste eer.

Deze 32 gelukkigen streden in poules van 4 spelers een halve competitie (3 wedstrijden per poule want iedereen speelde tegen iedereen in de poule) om uit te maken wie er door mocht. Heel bijzonder: de heer Dirk Burger uit Petten had zijn 3 partijen gespeeld en 2 gewonnen, 4 punten derhalve. In de veronderstelling dat één van de andere 3 toch wel 3 partijen zou winnen en 6 punten zou halen, vertrok hij naar huis. Zijn tegenstanders, Zandtemers Cees Langedijk en Jan Weel, en eerder genoemde Kruit, verdeelden de punten echter zodanig dat er 3 spelers op 4 punten eindigden. Halverwege de rit naar huis had Burger dit scenario ook bedacht. Hij keerde zijn auto en reed terug naar De Jonge Prins. En terecht want op moyenne won hij zijn poule en ging door naar de halve finale. Met hem gingen bij de senioren Nico Hobma uit Sint Maartensbrug, oud-kampioen Van der Wal en Perry Vriend uit ’t Zand naar de halve eindstrijd. Bij de junioren werd dit een geheel Zandtemer aangelegenheid. Nic. Hertogh, Hans van Woesik, Adriaan Klaver en Luc. Pijman wonnen hun poule en bereikten de halve finale.

Na winst in de halve finale, versloeg Burger in de finale overtuigend Nico Hobma. In de strijd om de derde en vierde plaats moest Van der Wal zijn meerdere erkennen in Perry Vriend. Bij de junioren was Hans van Woesik ongenaakbaar. Na winst in de halve finale was hij ook in de finale niet te stuiten. Adriaan Klaver was het slachtoffer. Overigens verloor Van Woesik tijdens het toernooi slechts één partij. Nic. Hertogh verzekerde zich van de derde plaats door Luc. Pijman te verslaan.

Alvorens over te gaan tot de prijsuitreiking, schetste locoburgemeester Ben Blonk de historie van het toernooi, vernoemd naar de in 1980 overleden Jb. Bregman. Klein begonnen in 1979 in het voormalige Café Kennedy en, steeds groeiend, in de loop der tijd (1989) verhuisd naar de huidige locatie. In 1988 jaar werd het toernooi beloond met een stimuleringsprijs van de voormalige gemeente Zijpe. Na de herindeling per 1 januari 1990, waarbij Zijpe en Callantsoog werden samengevoegd, stond deelname aan het toernooi ook open voor inwoners van Callantsoog. Hij prees het toernooi en de organisatie die ook na de laatste herindeling (2012) stevig op de agenda is blijven staan. Het Schager gemeentebestuur besloot daarom aan de Stichting Jb. Bregmantoernooi het Schager Compliment uit te reiken. Piet Zomerdijk, 33 jaar bestuurslid waarvan 20 jaar als voorzitter, ontving ook het Compliment. Hij stopt als voorzitter na dit toernooi.

Het Bregmanbestuur nam vervolgens met een muzikale ode en diverse cadeaus afscheid van Piet waarbij ook zijn echtgenote, Henny, in de hulde werd betrokken. Piet zal worden opgevolgd door de heer Joop Bleijendaal.

Met de prijsuitreiking door Ben Blonk kwam tenslotte een eind aan dit 40ste en memorabele toernooi.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info