Coen Donker grijpt brons op NK

Een verslag van Cees Donker

Op zondag 22 juli is het Nederlands Kampioenschap MTB voor Nieuwelingen en overige categorieën verreden bij MTB Club Bar-End in het Orderbos te Apeldoorn.

De weersomstandigheden waren zeer warm, parcours gort droog en stoffig en de opkomst van deelnemers en publiek zeer groot (oa door publieksmagneet Matthieu van der Poel die deelnam bij de Elite-Mannen).

Na de buurt barbecue op zaterdag 21 juli zondagochtend 22 juli vroeg uit de veren on klokslag 07.00 uur te vertrekken en 08.45 uur in Apeldoorn te arriveren.

Coen had veel zin in deze kampioenschapswedstrijd waar hij goed voor getraind had en oa tweemaal eerder in de afgelopen weken naar Apeldoorn was afgereisd om het parcours te verkennen. Het parcours zat vol met technische uitdagingen van twee rock-gardens, gap, een drop van ca 1,2 meter, op-over en door een container en nog veel meer.

Hij stond met 30 Nieuwelingen aan de start en werd als 5e renner opgeroepen door de KNWU officials. Hij kon zich op zijn gewenste plek opstellen om een goede uitgangspositie te krijgen na de start.

De start ging goed en Coen reed sterk weg en na 200 meter in de eerste bocht van de startlust reed hij op de 2e positie. Vervolgens in de eerste kwart ronde laten terugvallen naar de 8epositie om de eerste ronde goed door te komen. Dat plan lukte en na één ronde viel er 1 deelnemer uit en Coen haalde er twee in dus 5e positie na eerste ronde. Hij reed wel op het vinkentouw met ca. 15 meter achter  nummers drie en vier. In de tweede ronde de aansluiting gevonden en na de zandbank waar zijn voorliggers vertraagden en zij gingen drinken bij de verzorging, ging Coen er overheen en zette daarmee de renners op achterstand waardoor hij op positie 3 kwam te liggen. De nummers 1 en 2 lagen direct na de start al ver vooraan die tijdens de wedstrijd niet meer ingehaald konden worden. Coen bouwde de voorspong uit en heeft daardoor als eerstejaars nieuweling een zeer mooie prestatie behaald door als 3e te finishen. Dit resultaat hadden hij, wij en zijn trouwe supporters niet verwacht en werd dan ook uitbundig gevierd.

Coen en wij bedanken Wielervereniging Noord-Holland en KOLKMAN Zijdewind voor de gegeven mogelijkheden om tot deze prestatie te komen.

Voor meer foto’s en filmpjes zie Coen zijn Instagram of Facebook account.