Informatie

Korenmolen “de Hoop”

De geschiedenis van Korenmolen “de Hoop” in de Zandtemer volksmond genaamd de molen van Zeeman gaat heel ver terug namelijk tot 1631.De molen is in 1631 gesticht als volmolen, voor de textiel bewerking, nabij de stad Leiden. Midden de jaren 1700 is hij verplaats en omgebouwd tot houtzaagmolen en kreeg de naam “de Haan”. Rond 1863 werd er een stoommachine aangeschaft en werd de molen overbodig, in 1865 werd de molen verkocht en verplaatst naar ‘t Zand.

In ’t Zand werd de molen herdoopt tot molen “De Hoop” en ingericht als meelmolen, hij ging malen voor boeren, bakkers en buitenlui. Na 10 verschillende eigenaren kocht Arie Zeeman in 1913 de molen. In dienst van Zeeman heeft hij als windmolen dienst gedaan tot 1920, toen het maalbedrijf omschakelde naar diesel- en elektromotoren. In 1940 werd de molen onttakeld. In 2013 werd de molen weer in bedrijf gesteld als maalvaardige windkorenmolen. De in oude luister herstelde molen is vanaf die datum te bezichtigen. Wij kunnen nu de periode laten zien vanaf 1865 toen de molen is herbouwd en ingericht werd als korenmolen, tevens geven wij de overgang van wind- naar motoraandrijving weer. Een molengids kan voor jong en oud wetenswaardigheden over de historie van de molen vertellen en kan uitleggen hoe het graan vroeger werd vermalen tot meel.

Wilt U de molen bezoeken? Kijk dan op onze website www.molentzand.nl voor de actuele openingstijden en heeft u interesse om als vrijwilliger een bijdrage te leveren aan het voortbestaan van onze molen kom dan vrijblijvend langs of stuur een mail naar: info@molentzand.nl.

Het bezoekadres van de molen is Parallelweg 33, 1756 ED ’t Zand.