Daar zit een luchtje aan..

Winkelend publiek in Schagen maakte vorige week kennis met de geur van XTC. De productie van drugs brengt grote risico’s met zich mee. Niet in de laatste plaats voor omwonenden van een dergelijk drugslab. Maar hoe herken je een drugslab? En kan je het eigenlijk ruiken als er ergens drugs worden geproduceerd? Hoe ruikt het dan? Om inwoners van gemeente Schagen kennis te laten maken met de specifieke geur die de productie van XTC met zich meebrengt, kon men gisteren op de markt ruiken aan een XTC-parfum.

In samenwerking met de gemeente Schagen bood Noord-Holland Drugs Alert (NHDA) winkelend publiek zo een unieke geurervaring. Ook de burgemeester van Schagen, Marjan van Kampen, kwam een kijkje nemen bij de speciaal voor dit doel ingerichte marktkraam: “Het ruikt anders dan ik zou verwachten! Het is dus heel goed dat ze hier vandaag staan, zodat we er op deze manier kennis mee kunnen maken. Dan weten we als inwoners ook waar we op moeten letten, want we moeten zelf ook waakzaam zijn op wat er gebeurt in bijvoorbeeld ons buitengebied”.

NHDA is een project van Noord-Holland Samen Veilig en richt zich op de aanpak van drugsproductielocaties in Noord-Holland. Belangrijk onderdeel in het tegengaan van drugsproductielocaties is het vergroten van de meldingsbereidheid. Om (een vermoeden) te melden, moet je natuurlijk wel weten waar je op moet letten. De kenmerkende geur van XTC-productie is daar onderdeel van. Ook afval van een drugslab heeft die kenmerkende geur.

Gemeente Schagen hoopt dat deze campagne eraan bij zal dragen dat meer mensen het melden wanneer zij vermoeden dat er ergens drugs wordt geproduceerd. Melden kan bij de politie (0900-8844), maar ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info