De oorlogsjaren in ’t Zand: Het dagboek van mijn opa een jaar later

Vorig jaar, op 1 mei was het zover. Ik haalde de eerste honderd exemplaren op van Het dagboek van mijn opa bij de drukkerij. Het dagboek van mijn opa, dat hij bijhield tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek dat begint met de woorden: ‘Herinneringen aan de oorlogsjaren’. Het dagboek, met een prachtig handschrift, dat ik voor het eerst gelezen heb in de jaren 90. Het boek dat diepe indruk maakte op me. En dat ik daarom, 75 jaar na de bevrijding zijn verhaal heb verteld en in boekvorm heb uitgegeven.

Nu, na een jaar heb ik bijna vierhonderd boeken verkocht. Meer dan ik had durven dromen. Rijk ben ik er niet van geworden. Qua geld. Maar het heeft me tóch rijkdom opgeleverd. Namelijk door de mooie, ontroerende reacties die ik heb ontvangen van lezers.

Ik deel een greep uit de reacties die ik ontving:

‘Ik heb met bewondering in het boek gelezen, wat een interessant document uit die tijd. Opa Cees heeft veel gevoel gehad voor de grote gebeurtenissen in die spannende oorlogsjaren, bv al die bombardementen op Den Helder en niet te vergeten de Jodenvervolging. En dat met een huis vol, familie en vluchtelingen. Het is jammer dat hij zo vroeg overleden is.’

‘Ik ben er in begonnen. Lees elke dag een stukje, dan leest het ook echt als een dagboek. Zelf heb ik het gevoel dat ik in het verhaal zoals het is neergeschreven de verwondering , de boosheid en het onvermogen om iets te doen bij het lezen zelf onderga.’

‘Mijn moeder is razend enthousiast en vertelt het aan iedereen door. Ze ziet alles voor zich, herkent ongelooflijk veel mensen en plaatsen. Ook al is het verhaal afschuwelijk.
Ze was zelf nog erg jong in de oorlog en heeft het niet traumatisch ervaren. Daarom leest ze het met zoveel plezier.’

‘We vonden het geweldig om te lezen. Zowel in het dorp is de oorlog beschreven als wel in andere delen van het land en de wereld. Heel veel respect voor opa!’

‘Over de oorlog zijn honderden boeken geschreven meestal door historici en strategen die de grote lijnen van deze ramp als uitgangspunt hadden, maar het dagboek van Cees de Wit laat je meekijken hoe een gewone winkelier in een klein dorp deze verwoestende oorlog heeft ervaren.’

‘Je opa was een goede schrijver, zijn dagboek heeft mij van het begin tot het eind geboeid. Het is heel spijtig dat hij zo kort na de bevrijding is overleden maar hij heeft niet voor niets geleefd….behalve jullie allemaal heeft hij ook een prachtig document nagelaten!’

‘Met genoegen Het dagboek van opa gelezen. Wat fantastisch dat dit bewaard is gebleven en uitgegeven.’

‘Fijn dat je er een mooi uitgegeven boek van gemaakt hebt. Het zijn toch erg mooie verhalen, echt vanuit het leven zelf. Veel namen die erin voorkwamen herkende ik wel.’

 

Nominatie Indie Award: eerbetoon aan opa
Vooral veel lof voor opa de Wit dus. En terecht! En dat het boek genomineerd was voor een Indie Award beschouw ik als een kroon op mijn werk. Een Indie Award is een beloning voor auteurs die hun boek in eigen beheer hebben uitgegeven. Onder andere door de vele stemmen die ik heb gekregen is het boek uiteindelijk in de top 3 terechtgekomen. Van de longlist (19) naar de shortlist (top 3)! In de top 3, ik zie het als een eerbetoon aan opa de Wit. Dank aan iedereen die gestemd heeft en dank voor alle lieve, mooie reacties!

Voor meer informatie – contact: info@dagboekvandewit.nl

Olga de Wit

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info