De Pen is bij… Ben de Wit

(geplaatst op 30 november 2011)

In deze rubriek leveren we om de twee weken de pen af bij een Zandtemer. De pen is deze keer bij… Ben de Wit.
“Ik ben reeds 51 jaar getrouwd met Gittie de Wit en wij hebben drie kinderen, Marc, Rob en Letty. Onderhand zijn er ook acht kleinkinderen geboren en we hebben een herdershond. Na mijn middelbare school opleiding kwam ik door langdurige ziekte van mijn vader thuis te werken in de melkzaak. Dit heb ik tot mijn 25e jaar gedaan, de laatste jaren samen met mijn broer Jaap. Hierna ben tien jaar chauffeur geweest bij Dirk Seijts op de vrachtwagen. Daarna ben ik bij Grada B.V. gekomen en heb daar 25 jaar als chef mengkamer gewerkt. In deze mengkamer maakten we dagelijks 100.000 á 125.000 kg was- en reinigingsmiddelen.”
Vragen en antwoorden
Hoe lang ben je al Zandtemer?
Ik ben in ’t Zand geboren en getogen als kind nummer tien in het gezin van Willem de Wit en Betje Schilder. Toen ik 25 jaar was ben ik met Gittie de Wit getrouwd en zijn we aan de Langevliet in de gemeente Callantsoog gaan wonen. Het adres viel onder post ’t Zand en de telefoon onder Julianadorp. In 1963 zijn we in de Pater de Witstraat 4 gaan wonen, deze woningen waren klein maar fijn. De nieuwbouw in de Tulpstraat is in 1972 gestart en wij zijn in 1973 toen verhuisd naar Tulpstraat 13.
Wat bevalt je aan ’t Zand?
Het dorpsgevoel is er nog, dus ons kent ons.
Wat is je mooiste plekje in ’t Zand?
– 1. Ons eigen stekje in de Tulpstraat.
– 2. Het weidse uitzicht als je buiten het dorp komt.
– 3. Maar ook het mooie gezicht als ik op de duiker sta bij de rotonde en de egalement afkijkt met zijn rietkragen weerspiegeld in het water en je dan in de verte eenden en andere watervogels ziet zwemmen. Te gek!
Wat is je mooiste herinnering?
De geboorten van onze kinderen en kleinkinderen. De blijdschap, de gekte en het enthousiasme van de bevrijde mensen in het dorp, in mijn kindertijd, bij de intocht van de Canadezen in 1945, met voor toen van die grote auto’s, jeeps en waar soldaten op de tank hun motorfiets bestuurden.
Waar kun je van genieten?
Bij het aanwezig zijn van het ringen van Kerkuil kuikens en van andere vogels. Maar ook als ik bezig ben met weidevogelbescherming en je komt een kievitsnest tegen met twee nét uit het ei gekomen kuikens en nog twee half in de dop. Prachtig mooi!
Wat mist ’t Zand?
In het dorp is weinig vogelvriendelijk groen, de gemeente plant veel dezelfde struiken die zij na een paar jaar voor de goedkoopte weer bij de grond af kunnen terugzetten. ’t Zand hét bollencentrumvan de Noordkop. Maar niet zichtbaar in het dorp.
Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?
Liever niet. Maar als het dan toch moet, neem dan een goeie zoute haring mee en een kroketje voor mijn vrouw.
Als ik aan ’t Zand denk, dan…
Ben ik thuis.
De pen gaat naar Zandtemer…, omdat?
De pen gaat naar Zandtemer Harry Dekker, omdat hij mijn overbuur en oud-voetballer van Geel-Zwart is.
Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info