de Pen is Bij… Daan Slijkerman

In deze rubriek leveren wij de pen af bij een Zandtemer. De Pen is deze keer bij…  

“Daan Slijkerman, ik woon op het randje van `t Zand op het einde van de Anna Paulownaweg. Samen met mijn vrouw Richtsje hebben wij drie kanjers van jongens; Hedde, Jornt en Brecht. Ik heb jaren bij P.A. de Groot gewerkt in de export van bloembollen. Dit jaar ben ik bij Alb Groot gestart als teeltadviseur, waarbij ik veel op percelen in de omgeving van `t Zand te vinden ben. Ook heb ik de kwekerij van mijn ouders overgenomen.”


Vragen en antwoorden

Hoe lang ben je al Zandtemer?

Ik ben geboren en getogen aan de Bosweg. Op mijn studie tijd en het reizen voor mijn werk na heb ik altijd in `t Zand gewoond. Waar vader en moeder een bloembollenkwekerij hebben. Eerst met Ome Tim. Later werkte hij samen met Sjer Slijkerman. Er liepen nog een paar koeien, soms een ander beestje, paard, schaap, varken, geit enz. Ik heb zelf drie zussen en naast ons woonde ome Tim en tante Els met nog drie dochters. Er was altijd reuring.

 

Wat bevalt je aan ’t Zand?

Voor een dorpje doen we het lang niet gek, er is een levendige middenstand, vooruitstrevende bedrijven op het industrieterrein, sport clubs, evenementen en ondersteunende stichtingen voor het dorpsleven Ook vindt je rond `t Zand moderne agrariërs. Daar mogen we best trots op zijn. Tijdens mijn reizen voor het werk heb ik nooit die gemeenschapszin gezien. In ’t Zand resulteert het in mooie evenementen en goed onderhouden sportaccommodaties etc.

 

Wat is je mooiste plekje in ’t Zand?

Achter in `t land aan de Bosweg, er springt een haas weg, vliegt een koppel ganzen over en er stijgen een paar eenden op. Heerlijk om daar te zijn.

 

Wat is je mooiste herinnering?

Onze bruiloft was toch wel het mooiste feestje wat ik mee gemaakt heb. In Friesland, Jo vd VRO had de zaal lekker aan de gang.

 

Waar kan je o.a. van genieten?

Van heel veel kleine dingen, zoals; selecteren van tulpen in ’t land. Een keukentafel vol met volk. Mijn eigen jongens die met hun team die een mooie wedstrijd voetballen.

 

Wat mist ’t Zand?

In en om het dorp is niet veel groen. Er mag van mij wel meer bos zijn.

 

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?

Als er nood aan de man is, anders lekker laten liggen.

 

Als ik aan ’t Zand denk, dan…

Denk ik aan de Keinsmerweg, met de vlotbrug, kerk, een paar winkels, snackbar en de Jonge Prins

 

Mijn antwoord op de vraag van Siska Slijkerman;
Geïnspireerd door Martin, in het kader van onmogelijke vragen: Nooit meer broeder eten of nooit meer biefstuk eten?

Nooit meer biefstuk eten, tradities zijn er om in ere te houden. Broeder is verglijkbaar met Jan in de zak. Een recept van oma, waarschijnlijk nog wel ouder. De zwagers moesten eerst aan de broeder voor dat ze door de keur kwamen.

 

De pen gaat naar Zandtemer… omdat?

Frank Konijn

Een moderne familie boerderij aan de rand van `t Zand. Menigeen komt er langs onderweg naar school of werk. Ik vind het een Iconisch bedrijf dat bij t Zand hoort. Ik ben erg benieuwd hoe Frank over `t Zand en zijn omgeving denkt.

 

Deze Zandtemer zou ik graag de volgende vraag willen stellen: 

Hoe ziet volgends jouw het agrarische landschap rond `t Zand er over 25 jaar uit?

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info