De Pen is bij… Ellen Slaman

(geplaatst op 31 mei 2012)
In deze rubriek leveren we om de twee weken de pen af bij een Zandtemer. De pen is deze keer bij… Ellen Slaman.
“Ik ben geboren in Alkmaar en getrouwd met Hans Slaman. Samen hebben we drie kinderen, Peter, Evert en Jolanda.”
Vragen en antwoorden
Hoe lang ben je al Zandtemer?
Sinds 1982. Wij zochten toen een leuk huis, in een leuk dorp en als het kon ook nog dichtbij het strand. En in ’t Zand vonden we wat we zochten.
Wat bevalt je aan ’t Zand?
De saamhorigheid, de gezelligheid, het kleinschalige. Ik ben zelf opgegroeid in Alkmaar. Mijn ervaring is dat de stad lang zo gezellig niet is als een dorp.
Wat is je mooiste plekje in ’t Zand?
Eigenlijk heb ik twee mooie plekjes waaruit ik erg moeilijk kan kiezen. De vlotbrug en het Noord-Hollands Kanaal vind ik erg mooi en het is een heel bepalend plekje van ’t Zand. En de landerijen aan de Korte Belkmerweg vind ik ook erg mooi. Je kan ver kijken en ’s avonds zie je de sterren heel goed. Een enkele keer in de zomer kan je de maan zien opkomen als een grote rode bal. Dit had ik nog nooit van mijn leven gezien.
Wat is je mooiste herinnering?
Ik heb zoveel mooie herinneringen, dat het erg moeilijk is om te kiezen. Als ik er dan toch een moet noemen dan denk ik aan vroeger dat we met m’n vader en moeder en vijf kinderen gingen kamperen. We zaten gewoon met z’n vieren op de achterbank en een van ons mocht voorin tussen vader en moeder in zitten. De achterbank werd eerst uit de auto gehaald. Daar werden dekens en andere spullen onder gepropt en toen de achterbank er weer in. De tent bovenop de auto. Wij zaten op de achterbank op een stapel slaapzakken en zo vertrokken we, compleet met juspan en wat je allemaal nog meer nodig hebt, naar de Ardennen. Altijd naar dezelfde camping. Er was alleen een schommel en een piepklein zwembadje. Naast de camping was een weiland met koeien, die we ’s nachts hoorden loeien. Heel landelijk dus. Ik denk dat toen mijn liefde voor het platteland is geboren.
Waar kun je o.a. van genieten?
Een boek lezen in de zon, een gezellig avondje met man, kinderen, buren, vrienden. Een middagje naar het strand met vriendinnen. Lol maken met de buurkinderen. Wandelen met de honden, lekker in de tuin bezig zijn. Er is zoveel om van te genieten.
Wat mist ’t Zand?
Dat zou ik echt niet weten. Ik mis niks en als iets er niet is dan haal ik het ergens anders vandaan.
Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?
Alleen als m’n kinderen mij bellen om opgehaald te worden als ze ergens zijn gestrand en geen vervoer naar huis hebben. Of als iemand anders in nood is. Verder liever niet want ik ben eigenlijk een hele erge slaapkop.
Als ik aan ’t Zand denk, dan…
Denk ik aan de Zandtemer kermis en Zandstock. Dat zijn toch wel zulke mooie feesten.
De pen gaat naar Zandtemer… omdat?
Els Kooijman. Zij viert binnenkort haar zestigste verjaardag en omdat ze ook altijd voor iedereen klaar staat, gun ik haar de eer om deze vragen te beantwoorden. Zij als BZ-ter (Bekende Zandtemer) mag toch zeker niet in deze rubriek ontbreken.
Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info