De Pen is Bij…Frank Konijn

In deze rubriek leveren wij de pen af bij een Zandtemer. De Pen is deze keer bij…  

“Ik ben Frank Konijn, 48 jaar, getrouwd met Roos, vader van Phine, Anna, Wessel en Linne.
Samen met mijn broer Maurice heb ik een boerderij met melkkoeien aan de Korte Belkmerweg en
sinds kort een neven locatie nabij de Keinsmerbrug.”


Vragen en antwoorden

Hoe lang ben je al Zandtemer?

Ik ben geboren en getogen op onze boerderij. Hoewel ik tussendoor wel op andere plekken heb gewoond, ben ik mede door het werk op de boerderij, altijd wel Zandtemer geweest.

 

Wat bevalt je aan ’t Zand?

De mensen in ons dorp zijn vaak ondernemend, in de breedste zin van het woord. Dat geldt voor de vele ondernemingen, die het dorp rijk is en zeker ook het veelzijdige verenigingsleven. Dit maakt het dorp levendig en energiek. Een resultaat hiervan is bijvoorbeeld Zandstock of de kermis(maandag).

 

Wat is je mooiste plekje in ’t Zand?

Dat is toch dan nabij ’t Zand, wanneer ik zondagochtend voor mijn werk vroeg opsta: als de zon door de ochtenddauw probeert te breken, het vergezicht van koeien in het land richting ’t Zand, nagenoeg geen verkeer op de weg, dan denk ik toch wel dat dat bijzonder is.

 

Wat is je mooiste herinnering?

De eerste keer dat ik Roos tegenkwam, vandaar uit zijn hele mooie dingen ontstaan.

 

Waar kan je o.a. van genieten?

Van vakanties, het liefst met mooi weer en in het buitenland; ik vind het leuk om in andere landen te zijn. Met de leeftijd van onze kinderen is dat in Europa, maar later zou ik graag verdere landen willen aandoen.

Bijzonder eten waardeer ik ook zeker, ik lust eigenlijk alles, maar ben alert op kwaliteit.

En tijdens mijn werk geniet ik volle teugen van een blakende gezondheid van onze koeien.

 

Wat mist ’t Zand?

Wanneer je de oude zwartwit foto’s van het centrum van ’t Zand terug ziet, mis ik toch wel de sfeer die dat met zich mee brengt. Met de wetenschap van nu hadden toch nog heel wat van die aspecten van vroeger bewaard kunnen blijven. Dit in combinatie met een gezellig authentiek pleintje aangevuld met terrasjes en extra horeca, had het dorp extra aangenaam gemaakt. Dit had zeker de middenstand in het dorp een extra impuls gegeven.

 

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?

De boerderij gaat 24 uur per dag door, en om die reden moet ik er zo af en toe ’s nachts uit voor de dames. Dus wanneer het niet dringend is, mag je mij lekker laten liggen.

 

Als ik aan ’t Zand denk, dan…

Eigenlijk valt dat onder het kopje “Wat bevalt je aan ’t Zand” terug te lezen.

 

Mijn antwoord op de vraag van Daan Slijkerman;
Hoe ziet volgens jou het agrarische landschap rond `t Zand er over 25 jaar uit? 

Dat wordt uiteindelijk toch sterk door “Europa” bepaald. Deze zet sterk in op CO2 reductie en biodiversiteit. Dat resulteert o.a. in dat er minder rooi-vruchten geteeld mogen worden. Voor hier houdt dat in dat er minder frequent bollen geteeld worden, en dat de percelen afgewisseld worden met extensieve teelten zoals bijvoorbeeld gras en granen. Waarschijnlijk zullen akkerranden/slootkanten met bloemrijke kruidenmix ingezaaid gaan worden.

Als je kijkt naar de sector waarin ik werk, die in feite veel groter is dan de bloembollenteelt, dan zie je dat de automatisering en robotisering veel verder is opgeschaald. Ongetwijfeld gaat dat ook in de bloembollen sector nog verder. Het zou mij dan niet verbazen dat er later door deze ontwikkeling, de vraag naar arbeidsmigranten minder wordt, wat weer invloed heeft op de huisvesting.

Wat betreft de opwekking van groene energie, zal dit denk ik vooral op het erf plaats vinden. In de vorm van zonnepanelen op het dak en een kleinschalige windmolen. De polder vol zetten met windmolens waar mensen van profiteren die er niet wonen, is volgens mij niet sociaal duurzaam.

 

De pen gaat naar Zandtemer… omdat?

Arno Mak, omdat hij een goede vriend van mij is en vast wel genoeg heeft beleefd in en rondom ’t Zand.

 

Deze Zandtemer zou ik graag de volgende vraag willen stellen:

Wanneer het budget onbeperkt is, welke act zou je dan graag op Zandstock willen zien?

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info