De Pen is Bij… Hans Smit

In deze rubriek leveren wij om de twee weken de pen af bij een Zandtemer. De Pen is deze keer bij… Hans Smit.

“Hans Smit. Blij verrast dat ik de pen heb gekregen, aangezien ik nog maar vier jaar in ’t Zand woon. Ik ben 39 jaar, geboren en getogen in Heerhugowaard. De eerste 29 jaar woonde ik in Heerhugowaard De Noord. Daarna heb ik zes jaar in Heerhugowaard Centrum gewoond, vlakbij het treinstation en winkelcentrum Middenwaard. Mijn ouders wonen nog steeds in Heerhugowaard De Noord. Ik heb twee oudere zussen, die beide in Warmenhuizen samenwonen. Ik werk bijna 15 jaar met veel plezier als controller bij papierfabriek Crown Van Gelder. Ik hou me daar onder andere bezig met bedrijfseconomische analyses.”

Vragen en antwoorden

Hoe lang ben je al Zandtemer?

Dat is een mooie vraag, want mij is menigmaal gevraagd hoe ik toch vanuit Heerhugowaard in ’t Zand terecht ben gekomen. Dat komt doordat ik in 2006 bij Hargen Sail Joyce Smit tegen het lijf liep. En laat Joyce toch uit ’t Zand komen… Vóór juli 2006 was ik slechts enkele keren in ’t Zand geweest. Voor de zaalvoetbal én uiteraard voor de Zandtemer kermis. Nadat Joyce en ik vele kilometers tussen Heerhugowaard en ’t Zand samen hadden afgelegd, zijn we in 2008 in Heerhugowaard gaan samenwonen. Hier is onze eerste dochter Nika geboren. In de zomer van 2012 zijn we richting ‘t Zand gegaan, namelijk naar de Tureluur. Hier is in 2014 onze tweede dochter Jula geboren. De achternaam was trouwens geen probleem, ‘Smit’ kon er bij beide zo achter worden geplakt…

 

Wat bevalt je aan ’t Zand?

De gemoedelijke en gezellige sfeer, waar menig dorp om bekend staat, vind je ook absoluut terug in ’t Zand. Daarnaast zou je alles met de fiets of lopend kunnen bereiken, want de Spar, de bakker en slager, het café, de sporthal, sportverenigingen, het is er allemaal in ‘t Zand. Je kan deze ook allemaal met de auto bereiken trouwens, want fietsen doe ik niet heel vaak, alleen op de spinbike. En wat ik persoonlijk erg waardeer is dat je als import-Zandtemer snel in de gemeenschap wordt opgenomen.

 

Wat is je mooiste plekje in ’t Zand?

Dat is toch ons huis aan de Tureluur, waar we met veel plezier wonen. Op een zomerse dag zitten we dan ook graag in onze achtertuin. De prominent aanwezige vlotbrug over het Noordhollandsch Kanaal vind ik daarnaast erg mooi en geeft het dorp iets speciaals. Alleen als deze open gaat als je net komt aanrijden, iets minder.

 

Wat is je mooiste herinnering?

Alle clichés zijn waar hoor, want met stip op één de geboorte van Nika en Jula. Een bijzondere en spannende herinnering. Daarnaast heb ik mooie herinneringen aan mijn jeugdige jaren in Heerhugowaard. De vakanties met mijn vrienden naar Texel en Mallorca, de Bakfiets-tour, kermis De Noord en Pinkpop. Samen met Joyce hebben we mooie reizen gemaakt naar Mexico en Bali, waar we nog geregeld aan terugdenken. Zeker nu we net terug zijn van twee weken kindercamping…

 

Waar kun je o.a. van genieten?

Van een goede gezellige avond met vrienden en veel lachen kan ik erg genieten. Daarnaast is muziek een grote passie van mij. Zowel concerten en festivals bezoeken als zelf gitaarspelen. Nou ja, gitaarspelen kan je het nog niet echt noemen… Want na een halfjaar les, klinkt het nog voor geen meter. Dat komt door mijn eigen muzikale capaciteiten hoor, maar ik vind het machtig mooi om te doen. Van een klein uurtje beuken op de spinbike of even de sportschool in kan ik ook goed genieten.

 

Wat mist ’t Zand?

Eigenlijk heeft ’t Zand heel veel. Alle faciliteiten en de vele verenigingen die er zijn, zijn een absolute plus voor een kleine gemeenschap. Wat ik juist zou kunnen missen in ’t Zand, is de bijna altijd waaiende windkracht 5 pfff… Daar ben ik na 4 jaar nog steeds niet aan gewend. Als ik dan toch iets zou mogen toevoegen aan ’t Zand, dan graag een pinautomaat. Nu grijp ik in het weekend of ’s avonds nog wel eens mis.

 

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?

Alsjeblieft niet… maar als de nood aan de man is, altijd.

 

Als ik aan ’t Zand denk, dan…

Ben ik blij dat ik hier mag wonen. Met vrienden en familie binnen bereik, ben ik een tevreden man en gaan we hier hopelijk nog vele mooie momenten beleven.

 

De pen gaat naar Zandtemer… omdat?

Bart Langedijk. Bart ken ik al enkele jaren en ik kan het goed met hem vinden. We spreken elkaar geregeld en je kan enorm met hem lachten. Daarnaast is hij de grote man achter www.loopsokken.nl en staat hij altijd voor iedereen klaar. Ik ben benieuwd naar zijn antwoorden.

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info