De Pen is Bij… Jaap Ligthart

In deze rubriek leveren wij om de twee weken de pen af bij een Zandtemer. De Pen is deze keer bij… Jaap Ligthart.

“Jaap Ligthart. Getrouwd met Claudia, vader van 3: Chay, Miya en Rhox. Zoon van Willem Ligthart en Wil den Hollander, broer(tje) van Corina, Christa, Jacqueline en Petra. Voor mijn brood maak ik websites (en doe ik andere internet gerelateerde klussen) en draai ik plaatjes op diverse plekken.

Vragen en antwoorden

Hoe lang ben je al Zandtemer?

Sinds 1980. Ik ben geboren in het ziekenhuis in Den Helder en daarna opgegroeid aan de Nollenweg. Later ben ik verhuisd naar de Pater de Witstraat waar ik heel veel mooie avonturen heb beleefd. Toen ik daar woonde heb ik Claudia leren kennen en na een tumultueuze start zijn we nu nog steeds gelukkig met elkaar. Nu wonen we met veel plezier aan de Lepelaarstraat.

 

Wat bevalt je aan ’t Zand?

Alles is op loop- of fietsafstand. Al moet ik zeggen dat ik stiekem wel vaak de auto pak om even naar ’t Sparretje te gaan. Ook de gemoedelijkheid vind ik prettig. Op de fiets of, in mijn geval, in de auto blijf ik zwaaien. Ik spreek mijn vrienden niet meer dagelijks, maar als ik ze spreek is het altijd goed en na een avondje ‘Geus’, vrijgezellenavond of dagje goudvis met de kinderen heb ik altijd pijn in m’n buik van het lachen.

 

Wat is je mooiste plekje in ’t Zand?

Dat zijn er wel meer. Vroeger was dat denk ik het voetbalveldje in de Pater de Witstraat, waar ik veel tijd heb gespendeerd. Partijtjes voetbal, hooghoudertje maar ook balletje trap. Later werd dat het veldje achter de sporthal. Ik was nooit de beste, vaak zelfs de slechtste, maar ik had er altijd lol in. Ook mijn achtertuin aan de Nollenweg 5 met het bos en het grasveld. Parcourtjes maken met de mannen om daar vervolgens over heen te crossen met onze brommers (die we zelf niet konden repareren), bomen klimmen (en stiekem oefenen om Ninja te worden), kamperen in een tent compleet met televisie, videorecorder en frituurpan, het ongeëvenaarde voetvolley toernooi met als afsluiter een naakte Maus op de trampoline, ga zo maar door.

 

Wat is je mooiste herinnering?

Misschien heel erg cliché, maar dat maakt me niet zoveel uit: de geboorte van mijn kinderen. Ik ben normaal gesproken geen jankerd, maar toen liet ik alles lopen.

 

Waar kun je o.a. van genieten?

Mijn Italiaanse ontbijt (espresso en een sigaret), nieuwe muziek die zo goed is dat ik er kippenvel van krijg, de perfecte overgang als ik aan het mixen ben, de zon, leuke mensen, geen wachtrij bij de paspoortcontrole op een vliegveld, een potje FIFA op m’n Playstation, mijn vinyl collectie doorspitten op zoek naar die ene vergeten plaat, met mijn gezin op pad of gewoon lekker thuis.

 

Wat mist ’t Zand?

Het mist heel veel maar dat is niet zo erg want we hebben ook heel veel: een bakker, een slager, een supermarkt, tal van sportverenigingen, twee scholen, een sporthal, een kroeg, een jeugdhuis, een kermis, een festival, een schaatsbaan en zelfs een kerk. Kortom, ik mis niets.

 

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?

Een toffe boeking. Als je me voor iets anders wakker gaat maken ben ik waarschijnlijk behoorlijk chagrijnig.

 

Als ik aan ’t Zand denk, dan…

Denk ik aan thuis (waarschijnlijk ook cliché).

 

De pen gaat naar Zandtemer… omdat?

Piet Ooms (jonge Piet). Piet is al een hele tijd één van mijn beste maten en ik was laatst zelfs getuige op zijn bruiloft. Binnenkort gaan Piet en Fleur met hun kinderen verhuizen naar de Oude Rijksweg waar ze heel veel zin in hebben en dat is ze van harte gegund. Piet heeft vaak een uitgesproken mening waar ik wel van hou en daarnaast klaagt Piet wel eens dat hij zichzelf niet terug vindt op Google. Op deze manier krijgt Piet wellicht eens wat meer zoekresultaten op zijn naam naast de autohandelaar en marathonzwemmer.

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info