De Pen is bij… Jaap Witte

(geplaatst op 6 augustus 2011)

In deze rubriek leveren we om de twee weken de pen af bij een Zandtemer. De pen is deze keer bij… Jaap Witte. 
Vragen en antwoorden
Hoe lang ben je al Zandtemer?
Ik ben zeven jaar geleden vanuit de Beemster naar ’t Zand verhuisd.
Wat bevalt je aan ’t Zand?
De mensen zijn hier bijzonder vriendelijk. Ook de kinderen groeten je in het dorp. Het verenigingsleven bloeit. Wij wonen in de Leliestraat, waar we een prettig huis met een grote tuin en veel leuke en gezellige buren hebben getroffen. Een lot uit de loterij!
Wat is je mooiste plekje in ’t Zand?
Ik ben veel en graag in mijn tuin bezig. Daar kan ik mij prima uitleven met het kweken van groenten en bloemen. Dat verveelt nooit! De omgeving van ’t Zand is voor mij ook heel aantrekkelijk: strand, duinen, Zwanenwater, eendenkooi en ’t Wildrijk zijn voor mij favoriete gebieden om rond te dwalen. Gelukkig ligt ook Texel, mijn geboorte-eiland, op fietsafstand.
Wat is je mooiste herinnering?
Die zijn er te veel om op te noemen. Voor ’t Zand is voor mij de dag dat we met hulp van tal van familieleden en vrienden in één dag naar de Leliestraat verhuisden een dag om nooit te vergeten.
Waar kun je o.a. van genieten?
Genieten doe ik van de goede en leuke contacten met onze familie, vrienden en de vele mensen die ik heb leren kennen bij het maken van Van Sipe tot Zijpe en Zwaantje van Zijpe, de twee erfgoedprojecten die ik voor de basisscholen van de Zijpe maakte. Tuinieren is een hobby waarin ik me lekker kan uitleven; de hele buurt profiteert mee van de opbrengst. Ik loop en fiets graag in de prachtige natuurgebieden in deze omgeving en uiteraard ook op Texel. Als vrijwilliger help ik kinderen in de klas van Marleen op de Jozefschool als die iets nog niet goed begrijpen. Leuk èn dankbaar werk! Verder kan ik erg genieten van bridgen; het mooiste kaartspel dat er is!
Wat mist ’t Zand?
Er zou meer werk kunnen worden gemaakt van het dorpshart en het verkeer omleiden over een brug bij Kolksluis. De bridgeclub ‘Up and Down’ kan wel wat nieuwe leden gebruiken. Daarom ga ik deze herfst samen met Joop Bleijendaal een bridgecursus geven. Gelukkig is hiervoor veel belangstelling! Er kunnen nog maar twee mensen zich opgeven; dan zitten we vol! We zijn heel blij met de subsidie van de Stichting Stimulering Dorpsactiviteiten en de Geel-Zwartkantine als locatie.
Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?
Laat mij maar lekker slapen, maar de volgende dag geniet ik erg van een vers gerookte makreel uit mijn rookkast!
Als ik aan ’t Zand denk, dan…
Wil ik hier best oud worden!
De pen gaat naar… omdat?
Truus Johannes, omdat zij zich samen met haar partner Ton op een onnavolgbare manier heeft ingezet als vrijwilliger bij ons erfgoedproject Zwaantje van Zijpe. Zij heeft onder meer kinderkleding uit de tijd van Tante Jaantje gemaakt, evenals 23 (!!!) vertelpoppen. Een gigantische klus. Samen met Ton verzamelde ze veel oude gebruiksvoorwerpen uit die tijd. Ook de inzet van Ton bij Zwaantje van Zijpe als fotograaf, techneut en hulp bij tal van activiteiten waren onmisbaar en hartverwarmend!
Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info