De Pen is Bij… Jack Ruijgrok

In deze rubriek leveren wij om de twee weken de pen af bij een Zandtemer. De Pen is deze keer bij… Jack Ruijgrok.

“Ik ben Jack Ruijgrok. Zoon van Jan en Leny Ruijgrok. In 1956 “emigreerde” mijn vader en moeder uit Delft naar de Noordkop. Zij gingen wonen in hun nieuwe huis aan de Irenestraat. In 1957 ben ik geboren en alras kwamen mijn broers Willem, Hans en zusje Helga er achteraan. Mijn vader was veehandelaar. Ik ben ik 1983 ook in de veehandel gegaan samen met mijn vader. Toen hij 65 werd zijn wij allebei zelfstandig doorgegaan. Mijn vader was de oudste veehandelaar van Nederland tot hij op 89-jarige leeftijd op de veemarkt in Leeuwarden aan een hartstilstand stierf. Ik hoop het ook zo lang vol te houden.”

Vragen en antwoorden

Hoe lang ben je al Zandtemer?

Ik ben mijn hele leven al Zandtemmer, dus bijna 60 jaar. Een hele onbezorgde jeugd gehad in de Irenestraat waar veel jongeren woonden onder andere de familie Veul en Noppen. Alle dagen nog gewoon op straat voetballen wat toen nog kon. Ook de winters waren prachtig met een vijver als ijsbaan achter ons huis. ’s Avonds met alle jeugd op straat hangen wij waren zo’n beetje de eerste hangjongeren in ’t Zand. Ik ben al heel lang getrouwd met Yvonne en we zijn twee kinderen rijk t.w. Inge en Nick. Deze zijn opgegroeid in de Tulpstraat waar wij nu nog steeds wonen. Honkvast dus.

 

Wat bevalt je aan ’t Zand?

Vooral het verenigingsleven wat door de vele vrijwilligers in stand wordt gehouden. Ik denk daarbij vooral aan Zandstock, de kortebaan op maandag met kermis en het Vlotbrugtoernooi. Minder bevalt mij het aangezicht van het dorp met de veel te drukke Keinsmerweg en die oerlelijke plantenbakken zonder functie. Wat een verschil met vroeger toen de egalement nog door het dorp liep met zijn prachtige bruggetjes.

 

Wat is je mooiste plekje in ’t Zand?

Als ik zondagmiddag op het voetbalveld ben, het najaarszonnetje schijnt, het pas gemaaide gras zo lekker ruikt en ook nog een leuke pot voetbal zie is dat voor mij twee uur lang het mooiste plekje van ’t Zand.

 

Wat is je mooiste herinnering?

Uit mijn jeugd de zoete inval bij ons thuis. Wielerronde van ’t Zand gewonnen voor junioren op de sportdag. De skivakanties met broer Wim en schoonzus Pauline. Later met de kinderen de vele campingvakanties in Spanje en Frankrijk. Ter ere van ons 25-jarig huwelijk naar Kenia op safari met de kinderen.

 

Waar kun je o.a. van genieten?

– Na de wedstrijd van Geel-Zwart ’30 1 aan de statafel staan met een biertje de wedstrijd analyseren met de zgn kenners.
– Op de eerste zaterdagavond van de maand met de leden van de paardenclub vergaderen.
– Naar de paardenkoers als ons paard moet lopen. Dit helaas alweer even terug. We blijven hopen op betere tijden.
– Tegenwoordig fiets ik ook graag een rondje met mijn elektrische fiets.

 

Wat mist ’t Zand?

Voor een dorp met plm 2500 inwoners niets. We hebben een Spar, een topslager en de beste bakker uit Noord-Holland. Kleding en andere artikelen kan je bij Zalando bestellen en de volgende dag staat de King van de DHL op de stoep. Dus geen stad nodig.

 

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?

In principe alleen voor Yvon maar voor Lucy van Smikkelhof met een broodje kalfkroket wil ik ook wel mijn ogen open doen. En natuurlijk speel ik graag ’s nachts taxi voor mijn kinderen en aanverwanten.

 

Als ik aan ’t Zand denk, dan…

Denk ik aan een lelijk dorp met een mooie bevolking waar het goed wonen is.

 

De pen gaat naar Zandtemer… omdat?

Marian Noppen. Zij is een heerlijk gek wijf die ik mijn hele leven al ken. De enige nog levende iets oudere diva in ons dorp. Haar motto’s luiden: “Het is geen feest als Mar niet is geweest. En de thuisblijver heeft altijd ongelijk.” Mar succes!

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info