de Pen is Bij… Monique Deutekom

In deze rubriek leveren wij de pen af bij een Zandtemer. De Pen is deze keer bij…  

“Monique Deutekom, dochter van Henk en Martje vd Houten en zus van Henk(jr).
Bijna 20 jaar getrouwd geweest met Hans Deutekom, die helaas de strijd tegen kanker bijna 3 jaar terug heeft verloren.. Trotse moeder van Demi en Indy.

Ik heb een groot deel van m’n leven (van m’n 16e tot m’n 42e) hier in t Zand werkzaam doorgebracht bij Cafetaria Smikkelhof (mooie tijden meegemaakt!) en ook in Den Helder bij keurslagerij Ad de Wit (ook een hoog Zandtemer gehalte) en nu sinds 3 jaar bij keurslagerij Jos Koeleman in Julianadorp. (wat natuurlijk óók weer een hoog Zandtemer gehalte is!) Ik blijf toch echt wel onder de Zandtemers hangen… zal ‘t zulk gezellig volk zijn?…”

 

Vragen en antwoorden

 

Hoe lang ben je al Zandtemer?

Ik ben bijna 52 jaar geleden in Haarlem geboren, toen woonde ik met m’n ouders in Zandvoort waar zij beide in een hotel werkten.
Via Petten, waar m’n ouders een paar jaar een Spar winkel hadden, zijn we in 1975 in ‘t Zand terecht gekomen en ben er dus nooit meer weggegaan!
Ik ben dus al 46 jaar een “zandtemer”!

 

Wat bevalt je aan ’t Zand?

‘t ons kent ons gevoel, op straat zeg je iedereen gedag, hier en daar een praatje, ze lullen over je, maar zijn er ook voor je, dat hebben we ervaren dat Hans ziek was en overleed… Overweldigend wat een kaartjes we van iedereen kregen, dan zie je waar een klein dorp groot in is. Ook sportief gezien zijn we groot in ons kleine dorp; mooie sportaccommodaties, gezellige clubs/verenigingen.

Altijd zijn er voor alle festiviteiten een hoop vrijwilligers die graag wat willen doen, dat is toch ook mooi aan dit dorp!

 

Wat is je mooiste plekje in ’t Zand?

Hoe cliché…toch ons mooie hoekje op de Leliestraat waar wij nu 15 jaar wonen met heel veel plezier, een mooie tuin rondom.
In onze omgeving natuurlijk ook zat moois, dicht bij t strand mooie kleurrijke bloembollenvelden, we wonen hier best mooi!

 

Wat is je mooiste herinnering?

Ons trouwen (mooi feesie bij t Klavertje 4)
Geboortes van de meiden, mooie avonden in de Smikkelhof, mooie feesies; Zandstock, Kermis, mooie vakanties die we als gezin hebben gehad. En de meest recente dierbare herinnering is toch wel om samen met Hans 9 weken voor zijn overlijden, z’n wens om eens een keer naar New York te gaan te hebben mogen vervullen ..

 

Waar kan je o.a. van genieten?

De zon! Als die schijnt voel ik me altijd happy, lekker in m’n tuintje studderen (ben een mooi weer tuinder…) Lekker liggen in de tuin met een boekie, op vakantie gaan, zien dat ’t met onze meiden lekker gaat.

 

Wat mist ’t Zand?

Weinig. Alles is hier in principe.
Eventueel wat anderen voor mij ook al hebben gezegd; een betere busverbinding.

 

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?

Ik ben een lichte slaper, ben zo wakker, dus je kunt me in principe voor nuttige dingen zo wakker maken als je me nodig hebt…

 

Als ik aan ’t Zand denk, dan…

…voel ik me thuis hier. ‘t Dorp waar ik ben opgegroeid en nog steeds met veel plezier woon, in m’n jeugd in de Tulpstraat, waar ‘t heel gezellig was met alle buurtkinderen, softballen op het grasveldje, op de kar van buurman Glas. Heel even de Past. Velzeboerstraat, op m’n zelf wonen in de W ‘t Hartstraat en nu alweer 15 jaar in de Leliestraat.

 

Mijn antwoord op de vraag van Sil Klaver;
Het gerucht gaat dat je in een kasteel geboren bent, hebben wij nu een echte jonkvrouw tegenover ons wonen?

Haha, maar lekker dan… had nadat ik Sil had verteld dat ik in een soort kasteeltje was geboren en daar toevallig laatst was geweest natuurlijk niet verwacht dat hij me daar hier mee zou confronteren! Ik ben in een kraamkliniek geboren en dat lijkt wel een beetje een kasteeltje: Uyt ten Bosch in Haarlem, maar een jonkvrouw heb je niet tegenover je wonen hoor Sil!

 

De pen gaat naar Zandtemer… omdat?

Jurek Szczesny, omdat hij al een hele tijd hier in Nederland verblijft en bij ons in de straat woont sinds een paar jaar en bij een hoop mensen hier in ‘t Zand aan de schilder is geweest. Ik ben benieuwd naar zijn verhaal.

 

Deze Zandtemer zou ik graag de volgende vraag willen stellen: 

Jurek, waarom ben je hier in ‘t Zand blijven wonen terwijl er ook een gezin in Polen is en wat vind je van ‘t Zand?