De Pen is bij… Piet de Geus

In deze rubriek leveren we om de twee weken de pen af bij een Zandtemer. Deze week is de pen bij… Piet de Geus, beheerder/manager sporthal Multitreffer.

 

“Ik ben geboren in Schagen, maar gelukkig geworden in ’t Zand. Hier heb ik in 1972 Greet ontmoet, Zandtemse in hart en nieren. We hebben samen drie kinderen, Mirjam, Pieter en Marieke. Gelukkig zijn die ook opgegroeid in dit allemachtig fijne dorp van doe maar gewoon!!! We hebben nu vier prachtige kleinkinderen, maar er komen er vast nog meer mogen we hopen. In januari 2011 ben ik 28 jaar werkzaam in de Multitreffer met veel plezier. Door omstandigheden (problemen met de armen) ben ik voor veertig procent afgekeurd en is het daardoor noodzakelijk gebleken een aantal taken af te stoten. Maar met de huidige invulling van werkzaamheden kan ik gelukkig met plezier nog jaren vooruit.”

Vragen en antwoorden

Hoe lang ben je al Zandtemer?
Zo’n beetje vanaf de kermis 1972.

Wat bevalt je aan ’t Zand?
Mijn eerste afspraak met Greet was op een avond voor de kerk, want die kon ik wel vinden en ik dacht toen al: ‘hier ga ik nooit meer weg’. Het voelde en voelt zo goed. Verder de gemoedelijkheid en toch ook de eenheid/hechtheid. Het gezegde ‘waar een klein dorp groot in kan zijn’ sta ik helemaal achter.

Wat is jouw mooiste plekje in ’t Zand?
Als we thuis komen van vakantie en ik zie de kerk dan is het weer goed, maar ook de boerderij met de megatuinen achter onze vorige woning. Daar waan je je echt in een vorige eeuw.

Wat is je mooiste herinnering?
Dat is duidelijk. Dat zijn de geboortes van onze drie kinderen geweest en nu weer de kleinkinderen. Fantastisch om mee te mogen maken. Maar mijn eerste afspraak in ’t Zand met Greet is wel het allermooiste en onze basis geweest.

Waar kan je o.a. van genieten?
Lekker met Greet een uurtje even helemaal niks en dom zitten (met een biertje) op vrijdagmiddag. Maar uiteraard geniet ik ook van de sport in de Multitreffer. Daar zijn zonder dat het opvalt zoveel mensen mee bezig. De sporthal, de gymzaal, de culturele ruimte, en multifit, helemaal top!

Wat mist ’t Zand?
Oeps daar komt ie: ik mis met een aantal faciliteiten eenheid door versplintering. Daarom is het moeilijker elkaar te ontmoeten. Waarom geen jeu de boule banen en skate park , een knappe speeltuin etc. in of om het hertenkamp bijvoorbeeld. Dan komt jong en oud in contact met elkaar en is er veel meer sociale controle. Je zou daar echt even moeten kunnen recreëren. Maar we missen ook een goede aansluiting van de Koning Willem II weg. Die moet toch direct een aansluiting krijgen op de Anna Paulownaweg achter de ijsbaan in plaats van de huidige rotonde! Al die kinderen die naar de tennis ,wbo, ijsbaan, skatepark en pannakooi willen moeten die weg over! Verder is het goed dat we gestaag groeien, want dan is ook de kans groter dat er weer knap openbaar vervoer komt, want dat missen we ook!!

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?
Voor een heerlijke gebakken biefstuk of een lekkere ouderwets gebraden kip, maar dan wel naar de hand van Greet.

Als ik aan ’t Zand denk, dan…
Denk ik aan een nieuwe discussie die moet gaan over de sportieve toekomst van ons dorp. Zullen er verenigingen gaan samenwerken? Moeten we meer gaan clusteren? Alle huidige onderkomens en gebouwen van verenigingen en instellingen kosten veel geld, A. aan instandhouding en B. aan energie. Zelf zie ik bijvoorbeeld in de verre toekomst één groot complex waar in en omheen alle sporten plaatsvinden maar ook waar maatschappelijke en sociale activiteiten kunnen plaatsvinden vanuit een centrale horeca gelegenheid voor iedereen. Je kunt dan denken aan een maatschappelijk horeca ondernemer ZONDER vrijwilligers. In ’t Zand zijn maar liefst vijftig verenigingen en/of vrijwillige instellingen actief. Ga maar eens rekenen hoeveel mensen er alleen al bestuurlijk bezig zijn. Laat staan het grote aantal aan leden die deze clubs hebben. Ik bedoel hiermee te zeggen dat die vrijwillige druk al groot genoeg is , hulde aan alle clubs! Daar kunnen we trots op zijn en daar denk ik aan. Er komt best nog een moeilijke tijd aan een tijd van bezuinigen die ook vele clubs zullen treffen, juist daarom is het goed om nu al over de toekomst na te denken. ’t Zand staat bekend als een sportief dorp laten we dat zo houden.

De pen gaat naar Zandtemer, want ….
Bettie van Graas. Omdat dat een prachtig en goedlachs dorpsmens is in hart en nieren en altijd vrolijk op de fiets , goed voorbeeld doet goed volgen.

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info