De raad besluit 29 juni over RES 1.0

De raad besluit 29 juni over Regionale Energiestrategie Noord-Holland Noord 1.0

Op 10 juni heeft de raad een mening gevormd over de Regionale Energie Strategie NHN 1.0. Er waren 12 insprekers die grote zorgen uitten en voorstellen deden voor de vervolgaanpak. De politieke partijen hebben hun reactie gegeven op de RES en zijn ingegaan op de punten van de insprekers.

 

Vooral de inwoners van Warmenhuizen, Tuitjenhorn en Oudkarspel maakten zich grote zorgen over plannen van een ontwikkelaar van windprojecten in Langedijk, waar zij niet in betrokken zijn. Ook voor de gemeente waren deze plannen nieuw. Er staan geen zoekgebieden wind meer in de RES in Schagen (wel in gemeente Langedijk). Wel staat in de RES genoemd dat de haalbaarheid onderzocht wordt of bestaande windturbines langs de N245 opgewaardeerd kunnen worden.

Veelgehoorde punten door de insprekers waren dat grote windturbines niet passen in het landschap en overlast geven, met alle gevolgen voor de gezondheid. Daarnaast werd genoemd dat er een vaste afstandsgrens gewenst is, zodat bewoners weten waar ze aan toe zijn.

De verschillende politieke partijen gaven vervolgens hun visie op de RES NHN 1.0. De reacties liepen uiteen: van “wind- en zonnevelden zijn niet gewenst, we zien meer kansen voor kernenergie en waterstof” tot “we hebben naast zonne-energie ook windenergie nodig anders komen alle gebieden vol te liggen met zonnevelden als we de ambitie willen halen; 1 windturbine komt overeen met 10 – 30 ha zonneveld.” Op 29 juni staat de RES NHN 1.0 op de raadsagenda ter besluitvorming.

 

De gemeente zet bewust in op participatie

Het eerste concept van de Regionale Energie Strategie is tot stand gekomen in samenwerking tussen overheden en vele belanghebbenden. De strategie bevat teksten en kaarten over hoe en eventueel waar we meer duurzame elektriciteit kunnen opwekken. In Schagen zijn alleen zoekgebieden voor zon. In deze gaat de gemeente de komende twee jaar verder in gesprek met de inwoners, dorpsraden en andere belanghebbenden over deelname aan de energietransitie. De vervolgaanpak leidt dan tot de tweede versie van de RES, die in juli 2023 klaar moet zijn.

Wethouder Hans Heddes: “Participatie is een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Gemeente Schagen zet hier bewust op in. Bij participatie denken we niet alleen aan het kunnen meedenken in locaties en randvoorwaarden, maar ook het meedoen, bijvoorbeeld door deelname in projecten. De komende tijd gaan we bij de dorpsraden in zoekgebieden langs om het gesprek aan te gaan.”

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info