Denk om jezelf en anderen

Burgemeester Marjan van Kampen spreekt haar bewondering uit voor de inwoners in dorpen en stad van gemeente Schagen. “Dat de mensen in deze moeilijke tijd met zo’n bewonderenswaardige discipline thuis werken, zich beperken in het naar buiten gaan en ondertussen ook de kinderen bezig houden, mijn petje af”, zegt zij trots.

De burgemeester spreekt in de eerste plaats voor alle mensen die zorg nodig hebben. Zij krijgen die hulp gewoon door. “Maar dat neemt niet weg dat zij net als anderen ongerust zullen zijn over dit coronavirus. Bij alle vragen staat de mens zeker in deze tijd stil bij de betekenis van gezondheid. Het is verstandig voor iedereen die ziek is of ongerust om ziek te worden, zich vast te houden aan wat de deskundigen zeggen. Zij werken keihard om mensen te genezen, te zoeken naar een remedie en alles weer snel normaal te laten zijn. Denkt u ondertussen om u zelf: eet en slaap voldoende en weet: ook dit gaat voorbij.”

Aan alle mensen die werken in de zorg en hun volle inzet geven: ”het is een zware tijd en uw werk van zo groot belang. Het zal voor u niet meevallen, daarom helpt het misschien als u weet: we zijn u o zo dankbaar voor alles wat u doet.”

Voor ons allemaal en ook voor kinderen is dit een bizarre tijd. We maken voor het eerst mee dat het openbare leven stil staat. Ook kinderen kunnen niet naar hun sportclub, niet naar school, Het lijkt op vakantie, maar toch niet. Want papa en mama zijn ook thuis. We zitten langer bij elkaar en dat zo af en toe geen onverdeeld genoegen. Het is allemaal nodig om te voorkomen dat te veel mensen tegelijk naar het ziekenhuis moeten. Wat ik aan de kinderen en de ouders vraag is om elkaar niet ongerust te maken met zenuwachtige berichten. Vaak klopt het niet wat via de sociale media staat. De echte informatie geven de deskundige dokters, de ministers en officiële instanties. Ook wij als gemeentebestuur treden naar buiten als we nieuws kunnen melden.”

De gemeente is ook trots op de ondernemers. In deze moeilijke tijd hebben zij zorgen om hun werknemers en het voortbestaan van hun bedrijf. Ondernemers zijn bezig met aanpassen en overleven, groot respect daarvoor. De rijksoverheid ondersteunt hen zoveel mogelijk. Ook als gemeente doen wij dat, in nauw contact met de Ondernemersfederatie (OFS). Samen zorgen we er voor dat de effecten van het coronavirus voor inwoners en ondernemers zo beperkt mogelijk zijn, in de eerste plaats voor de gezondheid, maar natuurlijk ook voor de lokale economie.

Zorg voor u zelf en voor elkaar. Mensen die alleen thuis zitten, stuur ze een appje of een mail. Verzin dingen die blij maken, dat helpt enorm. Als we allemaal volhouden, bewijzen we onszelf en de anderen een heel grote dienst.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info