Dieuwertje Bax over haar sport – triathlon

Sport heeft in ’t Zand altijd een belangrijke rol gespeeld. Het verenigingsleven, de prestaties, kameraadschap naast gezonde rivaliteit, jezelf en elkaar naar grotere (niet alleen sportieve maar ook sociale) hoogtes tillen. En vooral heel veel plezier beleven aan sport. Naast de grote aantallen sporters binnen de Zandtemmer verenigingen zijn er nog veel meer Zandtemmers actief op sportgebied, van recreatief tot speler op het wereldtoneel. Zij verdienen ook een podium vinden wij. Ben je iemand of ken je iemand die een prachtige prestatie neergezet heeft, zich zelf overtroffen heeft, de grootste opponent verslagen, super veel plezier heeft beleeft aan zijn of haar sport of hard heeft gewerkt voor een volgende stap in een sportcarrière? Stuur een mailtje naar sportieftzand@gmail.com met informatie over wie, wat, wanneer en waar. Uiteraard het liefst met een verslagje en foto’s zodat heel ’t Zand kan meeleven met al het moois wat sportend ’t Zand te bieden heeft.

 

Toen 5 jaar geleden een hardloopmaatje voorstelde om eens een keer een triathlon te gaan doen was ik niet direct enthousiast. Ik vond zo’n 3x per week hardlopen wel prima. Dan zou ik er ook nog bij moeten zwemmen en fietsen! In mijn studententijd had ik ooit een keer een borstcrawlcursus gedaan en fietsen deed ik veel door Amsterdam, waar ik toen woonde. Toch is dat wat anders dan in
een wedstrijd.

Maar al tijdens het trainen was ik verkocht: zo afwisselend: al die trainingen! Inmiddels heb ik 7 halve triathlons, meerdere 1/8 e en 1/4 e triathlons gedaan en start ik in de eredivisie voor de Amsterdamse triathlonvereniging de Dolfijn. Na mijn verhuizing naar t Zand ben ik in wedstrijden voor de Dolfijn blijven uitkomen, maar train ik bij triathlonvereniging T Oude Veer, SV Sportlust en de Trigym.

Het mooiste aan de sport vind ik de diversiteit: zwemmen is een totaal andere sport dan hardlopen: qua techniek, qua spieren die je gebruikt, qua uithoudingsvermogen. En toch moet je het allemaal goed beheersen om tot een goed resultaat te komen. Mede door die diversiteit moet en kun je veel trainen.

Dit seizoen verliep natuurlijk even heel anders door Corona: ik wilde dit jaar mijn eerste hele triathlon (3,9km zwemmen- 180 km fietsen- 42km lopen) doen in Kopenhagen. Mijn jaar had ik er omheen gebouwd, maar alles liep anders. Nu worden deze plannen verschoven naar volgend jaar.

Wel heb ik dit jaar onder andere een halve triathlon in Schagen gedaan en een wedstrijd in Rotterdam van de eredivisie met een speciaal corona-proof concept: fietsen op een indoorfiets in Zwift (soort virtuele wedstrijd), lopen op een band in Zwift en zwemmen in een zwembad. Het was superfijn om toch nog te hebben kunnen racen dit jaar!

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info