Bevrijding ’t Zand 1945 in beeld

Op 8 mei 1945 rende hoofdmeester Adriaan Kager zijn (tijdelijke) huis aan de Kanaalkade uit, want de bevrijders kwamen eindelijk over de Rijksweg naar ’t Zand. Hij maakte een serie van ruim 40 foto’s van de Canadezen, die rond 15.00 uur door het dorp trokken op weg naar Den Helder.

De foto’s tonen een uitbundige Zandtemer bevolking, die de Canadezen met gejuich ontving. Eindelijk was de oorlog echt afgelopen!!

 

De foto’s zijn enkele jaren geleden tevoorschijn gekomen uit de nalatenschap van dhr. Nic Tesselaar. Hij staat zelf ook op een foto, nummer 27 in deel 2. Verder waren op slechts twee foto’s enkele namen geschreven.

In ’t Zand is het oorlogsgeweld redelijk ver weg gebleven. Wel heeft de oorlog behoorlijk wat sporen nagelaten en kent ’t Zand meerdere oorlogsslachtoffers. We kennen het gedetailleerde dagboek van dhr. C.J. de Wit. Hij beschrijft minutieus welke zaken er zich hebben afgespeeld in deze donkere periode. Het dagboek is in 2020 door zijn kleindochter Olga in boekvorm uitgegeven.

We hebben de foto’s van meester Kager aangevuld met enkele foto’s van het bevrijdingsfeest in augustus 1945 uit het archief van de familie Kager en van dhr. S.P. de Wit hier op de site geplaatst.

Was u daar bij? En kunt u er nog wat over vertellen? Met deze foto’s hopen we dat de verhalen boven water komen.

De generatie, die het nog heeft mee gemaakt, is er bijna niet meer.

We zijn dus op zoek naar mensen die er bij waren. Welke dag was het precies?, herkent u mensen op de foto’s? Graag zouden we in het bezit komen van meer foto’s uit die tijd. We digitaliseren het en u krijgt alles weer terug.

 

Uw informatie kunt u kwijt bij:

Adri de Wit, Keinsmerweg 50 – tel 0224 593223 –anmdewit@zonnet.nl
Dirk Smit, Pater de Witstraat 13 – tel 0224 591359 –familie-smit@hotmail.com

 

De foto’s zijn te bekijken via de links hieronder en zijn opgedeeld in drie pagina’s

Iedere foto heeft een eigen nummer, deze kunt u vermelden mocht u meer informatie hebben over een van de foto’s

Foto’s Deel 1
Foto’s Deel 2
Foto’s Deel 3