Duurzaamheidslening groot succes: pot nagenoeg leeg

De duurzaamheidslening van de gemeente Schagen is een groot succes. In zeven maanden tijd hebben meer dan 110 particuliere woningeigenaren een lening gekregen om hun woning duurzamer te kunnen maken. Dat betekent tegelijk dat het beschikbare budget van in totaal € 630.000,- bijna op is. De gemeente kan daardoor geen nieuwe leningen meer verstrekken. Sinds de lening begin januari aangevraagd kon worden, heeft de gemeente meer dan 120 aanvragen ontvangen. Slechts een enkele is afgewezen. Wethouder Hans Heddes: “Het is duidelijk dat de duurzaamheidslening voorziet in een behoefte. Dankzij deze lening hebben deze inwoners straks een lagere energierekening en meer wooncomfort. Bovendien – en zeker niet het minst belangrijke – dragen zij hun steentje bij aan een duurzamere wereld.”

Minder CO2-uitstoot
Doordat 110 woningen duurzamer worden, stoten deze woningeigenaren gemiddeld per woning naar schatting 2000 kg CO2 minder uit. Dat is de helft van de uitstoot die in totaal vrijkomt als iemand zijn woning verwarmt. “Een prachtig resultaat dat uitstekend past bij onze ambitie om in 2030 de CO2-uitstoot in onze gemeente met 49% terug te brengen,” aldus wethouder Heddes.

Andere regelingen
Ondanks dat het budget voor de duurzaamheidslening nagenoeg op is, staan inwoners die hun huis energiezuiniger willen maken niet met lege handen. Zo is op 2 september de landelijke Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) van start gegaan, biedt een groot aantal banken de zogenaamde Groenlening aan en kunnen eigenaren gebruik maken van de landelijke Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de gemeente, www.schagen.nl.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info