Een duurzame en klimaat-neutrale gemeente in 2030. Hoe dan?

De gemeenteraad van Schagen wil leren hoe we een aarde-aardige gemeente kunnen worden. Duurzaam en klimaatneutraal heet dat. Op 10 december laat de raad zich hierover goed informeren en gaan zij met elkaar dromen. Uitgenodigd is onder anderen Gijs van Wijk van Stichting Urgenda. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Urgenda is veel in het nieuws. Omdat Urgenda een rechtszaak won tegen de Nederlandse regering. Die zaak ging er om dat Den Haag moet opschieten met het klimaatneutraal maken van ons land. De Staat gaat nog in hoger beroep. Ondertussen is het voor velen wel duidelijk dat we aarde-aardiger moeten leven. Nieuwe woningen krijgen al geen aardgas aansluiting meer. We willen zelf duurzame energie opwekken zonder vervuiling. Geen schade meer toebrengen aan de aarde. Daar doen we nog niet genoeg aan. Er is nog veel over te leren. Daarom heeft Friso Teerink van de partij Duurzaam Schagen het initiatief genomen voor een openbare beeldvormende vergadering op maandagavond 10 december. Die bijeenkomst begint om 19.30 uur in de raadzaal van de gemeente Schagen. Iedereen die iets wil leren over duurzamer leven en de raad hier ook iets over wil vertellen, is welkom.

De bijeenkomst is beeldvormend, dus er worden geen besluiten genomen. Het gaat om het krijgen van informatie. Zodat iedereen zich een beeld kan vormen van wat nodig is. Het programma is als volgt:

Op naar een duurzame en klimaat neutrale gemeente in 2030
– Inleiding. Groter kader, geschetst door Gijs van Wijk van Urgenda
– Presentatie. ‘Waar staan we nu als gemeente’ door wethouder duurzaamheid Hans Heddes
– Inspiratiepitch door Peter de Ruijter, geboren in Schagen en oprichter van de Groeneweg Slagerijen
– Speeddate tussen raadsleden en aanwezigen
– Waar denken we aan en dromen we nog meer van aan de hand van thema’s:
– industrie en bouw; – landbouw en visserij; – verkeer en vervoer; – huishoudens; –
diensten, afval en water
– Samenvattend. Waar gaan we ons op focussen?
– Afronding. Welk vervolg is nodig?

De bijeenkomst sluit om 21.30 uur. Alle belangstellenden zijn bij deze van harte uitgenodigd om mee te praten.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info