Een ‘goed’ voor uitgifte paspoorten en ID-kaarten

De gemeente Schagen heeft de uitgifte van paspoorten en ID-kaarten goed op orde. Ook de registratie in de Basisregistratie Personen (BRP) doet de gemeente goed. Dit blijkt uit onderzoeken die de gemeente naar deze processen heeft gedaan.

Gemeenten zijn verplicht ieder jaar deze onderzoeken te doen. “Wij scoren voor beide onderzoeken een ‘goed’. Een mooi resultaat en fijn om te horen dat we het goed doen”, aldus burgemeester Marjan van Kampen.

Verbetering dienstverlening
De onderzoeken bestaan uit vragenlijsten die de gemeente zelf moet invullen. De vragen gaan over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld hoe de gemeente met gegevens omgaat, of het personeel voldoende weet van de regels en of de gemeente de beveiliging van de documenten zelf goed op orde heeft. Per onderdeel rolt een score uit het onderzoek.

Bij een aantal onderdelen is nog ruimte voor verbetering. Zo kan de gemeente een verzoek om geheimhouding van iemands adresgegevens sneller verwerken. Dat is nu de volgende dag, maar zou binnen één werkdag kunnen. Ook zou de gemeente regelmatig moeten controleren of inwoners op de zogeheten signaleringslijst staan. Op deze lijst staan mensen die niet zomaar een paspoort mogen krijgen of die hun paspoort moeten inleveren. Dat controleren gebeurt nu bij een eerste (her)vestiging vanuit het buitenland en elke inschrijving vanuit een andere gemeente in de basisregistratie. Marjan van Kampen: “Met deze suggesties kunnen wij onze dienstverlening nog verder verbeteren.”

Steekproef
De gemeenten voeren de onderzoeken zelf uit. Het ministerie doet bij een aantal gemeenten een steekproef om te kijken of de gemeenten hun onderzoeken goed hebben uitgevoerd. Gemeente Schagen was dit jaar aan de beurt voor de steekproef. Hieruit bleek dat Schagen de onderzoeken goed had uitgevoerd en dat de resultaten kloppen.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info