De Pen is bij… Elly Volkers-Bruinhout

In deze rubriek leveren we om de twee weken de pen af bij een Zandtemer. De Pen is deze keer bij… Elly Volkers-Bruinhout. “Ik ben oorspronkelijk een stadsmens. Geboren op 30 oktober 1949 in Den Helder en daar opgegroeid tot Theo (mijn man) me kwam ‘redden’, zoals hij het zelf noemt. Maar tot die tijd had ik een gelukkige jeugd in een gezin met drie kinderen. Op de ULO heb ik Theo leren kennen en dat was best een beetje bijzonder, want de meisjes mochten niet over de witte streep op de weg richting de jongens Ulo en andersom. Na mijn opleiding heb ik drie jaar gewerkt op een kleuterschool in Nieuw Den Helder en tijdens die periode zijn we getrouwd. We kwamen te wonen in een zomerhuisje in Sint Maartensbrug. Toen we daar echter op 30 april uit moesten, was ons huis in de Tulpstraat nog niet klaar. In de drie maanden daartussen konden we in het huisje van Annie en Joop Molenaar terecht aan de Kanaalkade. Zoals het toen ging, stopte ik met werken toen onze Erik geboren werd. Twee jaar na de geboorte van Inge kreeg ik de kans om bij de toenmalige School Hulp Dienst te gaan werken in Burgerbrug en St Maartensbrug. Intussen startten onze kinderen hun schooltijd op de peuterspeelzaal bij juf Annie. Na de SHD was er even niets en heb ik vier jaar de Sportvriend gestencild. Maar toen kon ik op de St Jozefschool komen werken en dat gedurende zo’n dertien jaar. Nadat onze parochie zonder pastor kwam, ben ik samen met Roos vd Klaauw daar de parochieadministratie gaan doen. Dat deden we met veel plezier en daar heb ik ook weer veel mensen leren kennen. De afgelopen jaren ben ik ook bij Wonen Plus Welzijn werkzaam geweest. Ik legde in de Zijpe huisbezoeken af bij de senioren. Sinds 2000 ben ik betrokken bij de Zonnebloem en inmiddels al een aantal jaren voorzitter van de afdeling. Dat geeft wel wat werk, maar organiseren en besturen geven een extra dimensie aan mijn vrijwilligerswerk. Het geeft enorm veel voldoening om mensen te zien genieten van onze activiteiten en de bezoekjes die wij aan ze brengen. In deze tijd, waarin juist alle pleziertjes en aandacht wegbezuinigd worden, is het voor de Zonnebloem belangrijk om juist hieraan zoveel aandacht te besteden. En iedereen die zich hiervoor wil inzetten is welkom bij ons. Met name voor bestuurstaken, want er zijn nu een paar mensen, die helaas ons gezellige bestuur moeten verlaten. Verder heb ik niet een echte uitgesproken hobby, maar vind veel dingen erg leuk om te doen. O.a. schilderen, naaien, cryptogrammen maken en met onze kleinkinderen bezig zijn.”

 

Vragen en antwoorden

Hoe lang ben je al Zandtemer?

In de zomer van 1972 werd het huis in de Tulpstraat opgeleverd en kwamen we daar te wonen. Dus hoor ik nu al zo’n 42 jaar bij de Zandtemer inventaris.

 

Wat bevalt je aan ’t Zand?

De heerlijke rustige en schone woonomgeving. Het sociale karakter van de Zandtemer. Altijd meeleven en meedenken. We willen graag het goede behouden, maar hebben ook oog voor de toekomst.

 

Wat is je mooiste plekje in ’t Zand?

Voor mij natuurlijk mijn eigen huis met heerlijke achtertuintje. Maar ook de Kanaalkade met zicht op brug en kanaal. Mooi om langs te fietsen!

 

Wat is je mooiste herinnering?

Het eerste half jaar van ons huwelijk in een zomerhuisje. Zonder telefoon of televisie, maar mét: een rotan zitje, een snelwasser midden in de keuken die wel eens overliep, de stencilmachine voor de Sportvriend midden in de kamer en pissebedden in de doucheruimte. Een heerlijke tijd! Later de gezellige woensdagavonden in de Tulpstraat met alle mensen die de Sportvriend kwamen vouwen en nieten. Dan nog de onvergetelijke vliegvakantie met onze kinderen en kleinkinderen toen we 40 jaar getrouwd waren.

 

Waar kun je o.a. van genieten?

Op een zomerse dag fietsen door het mooie landschap, een terrasje pakken en gezellig ergens eten. Fijn op vakantie met de caravan: er heerlijk even helemaal uit zijn. Maar ook als ik onze kinderen en kleinkinderen bij elkaar zie, geeft me dat een ontzettend rijk en dankbaar gevoel.

 

Wat mist ’t Zand?

Er zal gerust wel iets zijn, maar ik ben blij met alles wat ’t Zand (nog) wel heeft! Denk aan b.v. onze bakker, slager en supermarkt: die wil je toch niet missen? En dan alle sportvoorzieningen…

 

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?

In noodgevallen is het geen punt, maar laat mij anders maar lekker slapen!

 

Als ik aan ’t Zand denk, dan…

Zie ik een vertrouwd dorpje langs het kanaal, waar het altijd weer fijn thuiskomen is na een mooie vakantie.

 

De pen gaat naar Zandtemer… omdat?

Jo Linting. Jo is voor mij een stukje ’t Zand. Toen ik als jong meisje hier kwam handballen, zag ik hem al in het snackbarretje van De Vries. Later hield hij het hele dorp bezig met zijn piratenradio en als postbode was hij een bekend en vrolijk gezicht. Met zijn VRO bezigheden zie je hem overal. Hij staat altijd voor iedereen klaar, is goedgehumeurd en positief! Een sociaal figuur die uit ons dorp niet weg te denken is!

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info