Energiecoaches gezocht

Energie besparen. Hoe doe je dat? Gemeente Schagen maakt zich klaar voor een toekomst zonder aardgas en zet de hulp in van energiecoaches. Want wat je bespaart, hoef je ook niet op te wekken. Iedereen kan zich bij de Noord-Hollandse Energie Coöperatie (NHEC) aanmelden om zich in te zetten als vrijwillige energiecoach.

 

Cursus energiecoach

Tijdens de cursus leren de deelnemers welke maatregelen nodig zijn om energie te besparen. Er wordt gebruik gemaakt van een infrarood camera om energieverspilling en energielekkages zichtbaar te maken. Deelnemers leren om de resultaten in een energierapport uit te werken met bruikbare tips en gerichte adviezen voor inwoners. “We zijn blij dat we met energiecoaches aan de slag gaan voor het versnellen van een duurzaam Schagen. Schagen aardgasvrij maken is alleen mogelijk als we met elkaar onze schouders eronder zetten,” aldus wethouder Hans Heddes.

 

Aanmelden

De cursus start dinsdag 24 augustus en bestaat uit 3 groepsbijeenkomsten. De tijdsinvestering is gemiddeld een dagdeel per week gedurende 7 á 8 weken. Afhankelijk van voorkennis en tempo kost het ongeveer 30 tot 45 uur. De kosten worden gefinancierd door gemeente Schagen en provincie Noord-Holland. Voorwaarde is dat de deelnemers zich willen inzetten als vrijwillige energiecoach bij de NHEC. De eerste vijf aanmeldingen zijn al binnen. Inwoners kunnen zich aanmelden door vóór 1 augustus een e-mail te sturen naar info@nhec.nl.

 

Aan de slag als energiecoach

Als energiecoach doe je werkervaring op, werk je aan het verduurzamen van de woonomgeving en leer je andere mensen kennen die affiniteit hebben met duurzaamheid. Het werk als energiecoach kan als opstap worden gebruikt voor (ander) werk, bijvoorbeeld naast je studie. Maar is ook makkelijk te combineren naast je werk of als hobby wanneer je al met pensioen bent. Het is leuk om te leren over de bouwkundige maatregelen en installatietechnische mogelijkheden die woningen hebben om te verduurzamen maar vooral de gesprekken met bewoners over de warmtetransitie zijn interessant om over van gedachte te wisselen.

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info