Energielabel voor elke woning

Vrijwel elke eigenaar of huurder van een woning, ook in Schagen, krijgt binnenkort een ‘voorlopig energielabel’ thuisgestuurd. Hierop staat aangegeven of de woning energiezuinig is. Het label werkt hetzelfde als het bekende label op apparaten; de energiezuinigheid wordt aangegeven met letters A tot en met G. Het energielabel is nodig bij verkoop of verhuur van het huis.

In Nederland moet sinds 2008 bij verkoop, nieuwe verhuur en oplevering van gebouwen een energielabel beschikbaar worden gesteld. Dat gebeurde echter nog niet altijd. Vanaf 1 januari 2015 controleert nu de Inspectie Leefomgeving en Transport hierop. De woningeigenaar of verhuurder die verkoopt, nieuw verhuurt of een nieuw gebouw oplevert en geen geldig energielabel heeft, riskeert een boete. Het label is verplicht bij vrijwel alle gebouwen, behalve bij onder meer monumenten, kerken en andere religieuze gebouwen, opslagruimten. Meer informatie is te vinden op de website van de regionale uitvoeringsdienst: www.rudnhn.nl.

Voorlopig energielabel
Elke woningeigenaar of verhuurder die nog niet in het bezit is van een energielabel, ontvangt binnenkort een voorlopig energielabel thuis. Het is een letter van A tot en met G, waarvan A de zuinigste en G de minst zuinige woningklasse voorstelt. De voorlopige toewijzing van het energielabel voor woningen is gebaseerd op openbare gegevens over de woning, zoals het bouwjaar. Deze gegevens zijn afkomstig van het Kadaster. Het voorlopig energielabel geeft slechts een indicatie van de energieprestatie van de woning. Misschien zijn er inmiddels energiebesparende maatregelen getroffen, zoals zonnepanelen of dak- en vloerisolatie. De woning heeft dan feitelijk een beter energielabel dan geschat. Bij de verkoop of verhuur van de woning is het daarom noodzakelijk dat er een definitief energielabel wordt overhandigd aan de nieuwe koper of – huurder. Het voorlopige energielabel is dus niet afdoende bij de verkoop of verhuur van een woning.

Definitief energielabel
Een verkoper/verhuurder kan zelf eenvoudig een definitief energielabel aanvragen via www.energielabelvoorwoningen.nl (ook voor meer informatie). Er worden enkele dingen gevraagd en na instemming door een erkend deskundige kan het definitieve energielabel worden vastgesteld. Bij verkoop overhandigt de woningeigenaar het definitief energielabel, uiterlijk bij de overdracht van de woning bij de notaris. Of de woningeigenaar/verhuurder overhandigt het definitief energielabel aan de nieuwe huurder. Meer informatie is te vinden op de website van de regionale uitvoeringsdienst: www.rudnhn.nl.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info