Excursie in de Eendenkooi

Eendenkooien zitten vol geheimen. Overdag zit de kooiplas bij ’t Zand vol eenden, maar in de loop van de avond vliegen ze allemaal weg. Waar gaan ze heen? Vrijdag 26 september van 18.30 tot 20.00 uur kunnen belangstellenden het vertrek zelf meemaken en krijgt men te horen waar ze vermoedelijk heen vliegen. 

Eenden in de  eendenkooi hebben een leuk leven. Op mysterieuze wijze verschijnt er af en toe voer op het water van de kooiplas. Ze weten natuurlijk niet dat de kooiker ze voert, want hij doet dat verborgen achter de rietschermen. Ze wennen er na verloop van tijd aan en zwemmen aangelokt door het voer ook de vangpijpen in. Tot op een dag de kooiker verschijnt die ze aan het einde van een vangpijp vangt. Vroeger werd dit hen noodlottig, want hij draaide hun nek om. Daarna werden ze voor de consumptie verkocht. Tegenwoordig wacht de eenden in de eendenkooi niet langer dit wrede lot. Ze worden er nog steeds gevangen, maar na afloop met een ring om de poot weer losgelaten. Zo komen we steeds meer aan de weet over waar de vogels  heentrekken. Tijdens de excursie krijgt de deelnemers een mooi uitzicht over de kooiplas waar overdag altijd eenden rondzwemmen.

Aanmelden voor deze excursie is nodig en kan via www.gaatumee.nl. Meer informatie via 088-0064455 (tijdens kantooruren). Kosten: € 7,-, kinderen tot twaalf jaar € 3,-. Beschermers € 4,-, hun kinderen tot twaalf jaar mogen gratis mee. Vertrekpunt: Eendenkooi ’t Zand, Korte Bosweg 47a, 1756 CA  ’t Zand.

Voer lokt eenden de vangpijp in. (Foto: Johan Stuart)
Voer lokt eenden de vangpijp in. (Foto: Johan Stuart)
Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info