Excursie in de Eendenkooi

In de Eendenkooi aan Korte Bosweg 47a vertelt de kooiker zaterdag 12 april van 14.00 tot 15.30 uur alles over de geheimen van dit eeuwenoude gebied. De eendenkooi bij ’t Zand bestaat al bijna vierhonderd jaar. In de loop van de eeuwen is hier een bijzonder natuurgebied ontstaan. 

In de 14e eeuw ontstond de eerste eendenkooi. Een slimme manier om eenden te vangen. De kooi bestaat uit een plas met een bos er omheen. Tussen de bomen liggen een aantal vangpijpen waar de kooiker de eenden in lokt. Als ze ver genoeg zwemmen klapt de val dicht en zijn de dieren ten dode opgeschreven. Ze gaan letterlijk de pijp uit… Omdat er goed mee te verdienen viel, verschenen eendenkooien op allerlei plaatsen in de buurt van water. In de vorige eeuw zijn veel eendenkooien verdwenen. Bijna nergens worden de eenden nog voor de consumptie gevangen. Bij ’t Zand vangt men ze nog wel, maar die krijgen een ring om de poot voor onderzoek en worden weer losgelaten. Tijdens de excursie worden alle geheimen van de kooiker onthuld. Hoe zorgt hij dat de eenden de vangpijp in zwemmen? Wat is de rol van dat leuke hondje dat hij bij zich heeft? Hoe zorgt hij dat de eenden niet merken dat hij vlak bij ze in de buurt is? Tijdens de excursie merken de deelnemers dat de eendenkooi ook in trek is bij allerlei andere vogels!

De deelnemers worden ontvangen met een kopje koffie of thee en de kosten bedragen € 7,-, kinderen tot twaalf jaar € 3,-, Beschermers € 4,-, hun kinderen tot twaalf jaar mogen gratis mee. Aanmelden kan via www.gaatumee.nl. Bel voor meer informatie 088-0064455 (tijdens kantooruren).

Eendenkooi 't Zand
Op deze oude prent zijn al kooikerhondjes te zien

Illustratie aangeleverd

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info