Fotoverslag Pleinfeest 2016

Afgelopen zaterdag was het dan zo ver. Onder het mom van “de wind in de zeilen” zocht het pleinfeest het ruime sop, voor een korte maar gezellige cruise. Met medewerking van shantykoor ’t Scheepstuygh werden de nodige zeemansliederen gezongen. Tussendoor had verteller Marcel Ladee nog een verhaal over de scheepvaart. Kapitein Kibbeling schrijft over deze dag:

Ook werd de reis nog een moment onderbroken om een jarige job in het zonnetje te zetten. Cock Tuin was 1 september jarig en werd 65 jaar. Hij wilde dit zaterdag eigenlijk groots vieren, maar ja door zijn reis met het pleinfeest kon dat natuurlijk geen doorgang vinden en heeft hij zijn verjaardagspartijtje verzet. Cock is vrijwilliger pur sang, actief binnen de Zakenclub en bij De Molen de Hoop. Maar ook de organisatie van het pleinfeest en het Sinterklaascomité doen nooit te vergeefs een beroep op hem. Reden om hem feliciteren en wat speciale biertjes te overhandigen.
Vanwege alle regels was er ook een scheepsdokter aan boord. Scheepsarts Arie Derksen met zijn medische assistente Hillie Stallinga waren aanwezig voor het geval er ergens een pleister nodig was. En wat denkt u… Onze scheepsarts was zelf de eerste die een pleister nodig had! De scheepsarts ging overigens wel helemaal op in zijn rol, wat om er nog ruiger uit te zien, dan hij normaal al doet, had hij speciaal voor zaterdag zijn baard laten staan. Om 17.00 uur begon de lucht boven de zee te betrekken en het leek er op dat er stormachtig weer op komst was. In overleg met de scheepskok daarom het tijdstip van eten iets vervroegd. De passagiers konden zich te goed doen aan mosterdsoep met gerookte paling, samen met breekbrood en kruidenboter. Vervolgens kwam kapitein Kibbeling langs met ‘Matrozenvingers’ (vissticks). Daarna kon gekozen worden tussen ‘Hangzwijn scheurbuik’ (stoofpot van varkensprocureurlap) of ‘Wat de zee ons geeft’ (bouillabaisse van vis in hollandaisesaus).

Door de medewerking van de kok (Patrick) van ons zorgcentrum De Zandstee, kregen wij tijdens onze cruise een heerlijke maaltijd voorgeschoteld. En zonder hun hulp en inzet krijgen wij het pleinfeest niet voor elkaar. Overigens hebben wij gelukkig medewerking gehad van meerdere rederijen en landrotten om onze reis te kunnen organiseren. Denk hierbij aan firma Sneekes voor het gebruik van de toiletwagen; de firma Mondial voor gebruik van meubilair en personeel; Natuurpark Hoenderdael voor de stoelen. Maar ook BolleNoord heeft een bijdrage geleverd. En wat te denken van onze eigen parlevinker: Spar Nielsen. Verder nog harddraverijvereniging De Volharding, Leo Tas, firma De Hey, fam. Jeninga en niet te vergeten Horst Ester, die vrijwilliger is op het Lichtschip Texel. Hij heeft mooie scheepsartikelen uitgezocht, beschikbaar gesteld door het Lichtschip en waar wij ons pleinfeest mooi mee konden aankleden. Het Lichtschip kun u trouwens ook bezoeken. Het ligt in de binnenhaven van Den Helder en is voor publiek geopend. Verder lagen er twee bootjes op het plein, beschikbaar gesteld door de familie Zomerdijk, en speciaal voor onze cruise uit het kanaal getakeld. Tenslotte mag ik natuurlijk onze scheepstoeter, Jo van de VRO niet vergeten. Kortom grote medewerking en inzet van iedereen en onze slogan “Waar een klein dorp groot in kan zijn” werd weer helemaal waargemaakt. Aan het einde van de reis bedankte kapitein Kibbeling, namens Dorpsraad, Zakenclub en Stichting Stimulering Dorpsactiviteiten alle passagiers voor hun gezellige aanwezigheid, waarna zij via de valrepen (loopplanken) het plein weer vrolijk verlieten.

Fotograaf André Sonderman was aanwezig en maakte mooie foto’s. Klik hier om de foto’s te bekijken.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info