Ga mee naar de eendenkooi

Hoe krijgt de kooiker het toch voor elkaar dat eenden naar de eendenkooi trekken? Zaterdag 21 mei van 13.30 tot 15.00 uur krijg je antwoord op die vraag, want dan neemt de kooiker van Landschap Noord Holland geïnteresseerden mee de eendenkooi in.

De eendenkooi is een bijzondere plek waar vroeger geen pottenkijkers mochten komen. Dat was de tijd dat de eenden werden gevangen voor de consumptie. Zo gingen er duizenden letterlijk ‘de pijp uit’. Tegenwoordig krijgen ze een ring om de poot en worden ze weer losgelaten. Tijdens de excursie breng je een bezoek aan de kooiplas. De gids legt uit hoe de kooiker de eenden van de plas in de vangpijpen lokt. Die maakt daarbij handig gebruik van zogenaamde staleenden die het trucje kennen. Ze komen graag in de eendenkooi, want er is wat voor ze te halen! De deelnemers aan de excursie ontdekken dat behalve eenden ook allerlei andere vogels in de eendenkooi leven. De gids toont ook de prachtige graslanden die Landschap Noord-Holland vorig jaar bij de eendenkooi heeft gekocht. Deze excursie is eveneens ijzonder geschikt voor kinderen.

Vertrekpunt: Korte Bosweg 47A, 1756 CA ’t Zand.
Kosten: € 7, Beschermers € 4. Kinderen tot 12 jaar € 3, van Beschermers € 2. Aanmelden kan via www.gaatumee.nl. Ter plekke aanmelden en betalen kan ook.

 

Foto: Jan Zijp

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info